Monday, March 30, 2009

BABI betullah babi tuh!!!


Huh, jgn terkejut tgk tajuk posting aku kali nih. Bukan ape, kegeraman melanda pada tahap kritikal. Camni ceritanyer...


Hari isnin, ader 2 lecture jer. Histology(mesti pergi, x pergi rugi) and Biology(x pernah x tertidur bila dengar lecture ni), and petang plak ader kelas Russian. So hari ni ader exam Russian and aku x berape nak prepare utk exam tuh. So aku pun bertekad nak skip lecture Bio tuh. Relax2, aku skip sebab ader alasan yang agak munasabah. In fact ni yang first time aku skip utk 2nd sem ni. Dah kira baik la tuh.. Back to the story, so bila dah balik awal tuh, aku pun bercadang nak singgah pasar kat Yugo jap dengan harapan nak beli sosej, sayur(mahal gila, nyesal beli) and ayam.


(Part 1)

Masa tengah nak beli ayam tuh, kawan aku Joyah(bukan nama sebenar) bagitau. Dia kata kat atas kaunter tuh ader gantung kaki babi and ader air dia menitis2 jatuh. Memang agak menggelikan la. Aku dan kawan aku lagi sorang, Tipah(bukan nama sebenar gak)tengok pun rasa macam nak muntah.. serius... So aku pun da dapat duit baki ayam aku dengan selamatnyer. Tetiba, bila makcik tuh nak bagi ayam tuh kat aku, dia pun tanyer aku ni student ker, aku pun menjawab sambil tersenyum manis dan menawan, "Da". Maksudnyer yer. "Tup!" tetiba aku terasa something yang sejuk menitis kat tangan aku. Ahh sudah, air kaki babi tuh menitis kat tgn aku!! Ya Allah jijik gila aku rasa!! Tipah dan Joyah yang kononnya kawan sejati mula memulaukan aku (bukan ape, takut tangan aku terkena diorang). Sepanjang perjalanan nak gi stesen bas aku asik dipandang "hina" oleh kawan2 aku tuh. Cis!


(Part 2)

Walaupun hati tgh bengang dengan incident tadi, selamatlah bas 261 datang.(so x yahla tunggu lama2 sgt nak balik hostel). Bas pass aku (student bas pass yang memang boleh digunakan utk sebulan) beberapa hari lepas tercicir dan x dapat diselamatkan lagi. So aku ader la beli ticket lain utk 5 kali guna jer. Harga nye 85RU=RM 8 lbey kurang. Sebab nak jimatkan penggunaan ticket tuh nyer pasal, aku pun kira seludup je la masuk bas guna Tipah nyer bas pass. Lepas2 jer lalu palang ticket tuh, ader pakcik yang x berapa nak segak tahan aku and terus kata, " sto rubley". maksudnyer 100RU=RM10. Aku on da spot gak rasa cam nak hantuk kepala ke dinding. Hampeh gile!! aku kena saman.. tu la nak jimat2 sangat last2 kena bayar lebih gak. Padan muko den! 1st time dalam hidup aku kena saman. Anyway duit dah xder, kena la pinjam duit Tipah dulu. Tq Tipah. Dalam bas duk mengenangkan, sigh, 100RU tu da boleh lepas aku beli Shawerma 1!


(Part 3)

Berlaku waktu aku tengah tulis post nih. Masuk2 bilik tengok toilet dah kena kemas kat mama aka cleaner kat hostel nih. Dalam hati kata, bagusla, da kotor sgt da pun. So dengan hati yang masih kegeraman dengan incident2 malang tadi, tetiba mama tu masuk plak balik. Aku pun da agak da, memang kena bebel lah ni. Nak2 plak waktu tu aku jer yang dia nampak. Tipah plak berdiam diri dalam bilik. Dah aku plak kena marah sorang2!!( n paling geramnyer bukan salah aku pun).


So begitula, malangnyer aku hari ni. Dah jatuh ditimpa tangga, ditimpa tangga kena taik burung plak. hmm.. pape pun nilah life kan. kalu xder sume2 ni boring plak.
Kejap lagi ader kelas Rusia, aku harap xder pape la yg berlaku lagi.. Cukuplah...

Nila surat saman aku yang pertama dalam hidup aku. "Terima kasih" bebanyakla pakcik ooi!

p/s sambil mendengar bacaan al-Quran, nak sejukkan hati balik..huhu

Sunday, March 29, 2009

4 "darab" 100?! again??

Specially repost for him. Enjoy it... and please don't be mad at me...huhu
To show that I am "crazy" on sports (which is not), there was 1 time ago, when I had made a new record in the history of sports, in which by giving a new name on 1 sports event, which is called 4 "darab" 100 relay. (darab means "x") I believe that until now, there are still a number of people who remember about this....(just ignore this part if you don't understand)
And because of this crazyness, I was called to.....enter a sports competition (kanyeshna net), no no no, never, but enough by just watching a match. To watch him playing volley ball.(in fact its not even a competition, simply an everyday practice.)
Accompanied with my classmate, both of us went out from our hostel at night and we took the 295 bus. The map for the route to get to that place (which was sketched by my friend) was tightly held in my hand(in order not to get lost, huhu!) Alhamdullilah, we manage to reach our destination - RSMU sportzal aka sports hall.
Along the journey to the sportzal, I sat and kept thinking about what am I doing?! Am I crazy?! going out at night, just the 2 of us, still in the 1st year living here, right here in Moscow!! If back in Malaysia, I wouldn't dare to go out at night like this, in fact I don't even want to! That night, we had made the main street near the hostel like our's, almost get hittt.... Alhamdulillah everything was fine, don't be panic. Continue adding flavour to the taste, we were not even playing, just for the sake of watching the game. Till now I am still wandering.... human are so weird. They'll do anything even for nothing. So what makes me really2 want to see him play.......hmm... I don't know!
So that night, with all the running(to chase the bus) and sweating(actually its nothing, just to hyperbolise my story..hehe), finally it was paid off when we watched them play. Seriously, they were so good!! Otlichno!! (I'm clapping my hand right now..)
It's not that I'm too proud of the Moscowians, it's just that sometime their characteristics makes me impressed.
When I was there, I had caught a video of them playing volley ball. In my previos post, I did mentioned about there are something in the video that makes me didn't want to put it in the blog. But later I got the approval. Yeah!!
P/S (pictures) most of them are doctors, specialist who were the ex-students of RSMU. In fact, there were also mothers and fathers(they are also doctors) and they play like....wow! I don't lie.





video

......Yesterday night I watched the movie Sepi. Thumbs up!!

Ni adalah post dalam versi English. Untuk bacaan yang lebih menyayat hati, anda boleh baca 4"darab"100?! bertarikh 28 mac 2009, Sabtu.


Posted by Picasa

4 "darab" 100?!


Nak menunjukkan yang aku ni sgt "gilakan" sukan (which is not), pernah suatu masa dahulu aku telah mencipta rekod baru dalam sejarah sukan. Bukannya lari pecut, dan jauh sekali olahraga. Tapi aku berjaya mencipta suatu acara baru yang dinamakan sebagai larian 4 "darab" 100. Aku yakin sehingga kini, masih ramai lagi yg mengingati detik2 bersejarah itu...
Kerana "cintakan" sukan, aku terpanggil untuk.... menyertai pertandingan (oh tidak sama sekali), tetapi cukuplah dengan menyaksikan sahaja. Melihatnya bermain volley ball. (Bukannya competition pun, just typical practice jer)

Bertemankan rakan sekelas ku (identiti dirahsiakan), kami keluar dari hostel pada waktu malam dan menaiki bas 295. Di tgn, peta yang dilakarkan rakanku, dipegang erat (takut2 tersesat kang payah pulok). Alhamdullilah, kami berjaya sampai ke destinasi - RSMU sportzal aka sport hall.

Okey enough with ayat2 skema... Sepanjang perjalanan tuh, aku duk pikir, btul ke ape aku buat ni?! gile ke pe?! kuar mlm2, 2 org plak tuh, baru 1st yr plak tuh, n then kt Moscow plak tuh.....! Bak kata classmate aku yg sorang ni, "Giiiiiiiilo!" Even kalu kat Malaysia pun x brani kuar malam.. in fact x hingin pun!! Malam tu, kitorng da wat jalan besar simpang 4 depan hostel kami macam jalan yang bapak kitorng yang punya, hampir2 nak kena langgg..... Alhamdullilah selamat, jgn panic. Lepas tuh dah la kluar atas sebab nk tgk orang main jer. Bukan nyer diri sendiri main pun..Sampai skang aku masih duk pikir... manusia ni memang pelik. They'll do anything even for nothing. So apa sebenarnyer yg membuatkan aku semangat sgt nak pergi tgk dia main........hmm......entah!

So dat night, dengan segala kepayahan dan ketakutan yang kitorng alami (over jer), akhirnya terbalas bila dpt tgk diorng main. Seriusly, hebat sgt!! Memang mantapppp!! (sambil sebut dengan qalqalah sughra)

Aku bukanlah nak membanggakan sangat masyarakat Moscow ni, tp kekadang tuh ader characteristics diorang yang membuatkan aku agak impress dengan diorang nih.

Masa kat sana, aku sempat gak amik video diorang tengah main. Tapi aku xley nak letak video tuh kat sini sebab ader benda yang tak mampu aku paparkan kepada khalayak ramai...cewah..

P/S (gambar) mostly they are all doctors, specialist yang ex-student RSMU. In fact, ader jugak yg dah jadi mak orang and bapak orang (and they are doctors), but still main dengan gila kentang sekali!





............Malam semalam tengok movie Sepi. Thumbs up!!
Posted by Picasa

Sunday, March 15, 2009

it's not my best friend's wedding, but...


...it's her birthday!! Happy Birthday Alia!!


GMP di mana2 sahaja...

Kenapa ni Neils..sedap sgt ker kueh tuh? hehe

Posted by Picasa

Thursday, March 12, 2009

does your name rhyme with mine?

video

Whiz, this post seems familiar ay?! I'm sorry... it's just that I really can't help myself... I really2 love this song too...ngehehe.. And the best thing of all, she's local..wuhoo!!

p/s listening to this song with my yummy creamy puffy melting in my mouth..hehe

Wednesday, March 11, 2009

my latest yummy creamy puffy cravy


hmm, penemuan terbaru ku di Moscow, Ismailovskaya.. cream puff.. every bite bring happiness to me..hehe
Posted by Picasa

Sunday, March 8, 2009

Not like typical Woman's Day...


8 Mac setiap tahun, Hari Wanita disambut dengan amat2 meriah di bumi Russia ni... Hari ni, boley dikatakan semua lelaki akan membawa jambangan bunga di tgn mereka.. lorr, asal plak lelaki yang pegang bunga plak?! hehe, bknla.. diorng beli bunga utk diberikan kepada ibu, isteri, girlfriend, kawan or sesape je la..asal kan pempuan. Seronok tgk bunga yang comel2 tuh.. dalam hati t'rasa agak jealous sbb xder sape nak kasi bunga kat kite...huhu... Anyway, pada Hari Wanita ni, wanita2 akan dilayan seperti puteri raja... ni yg kite dgr crite la, lelaki akan buat semua kerja2 rumah (memasak, kemas rumah, jaga anak...) and wife masing2 sit back and relax..Best kan..

This year, PPIM (Persatuan pelajar Islam Malaysia) bersama2 dgn project manager kak Iman telah m'jayakan Hari Wanita utk semua wanita2 Malaysia kat Moscow..So kami dari MMA, RSMU, n MAI dijemput utk memeriahkan majlis. ader pertandingan Amazing Race, (which I entered) , nasyid (and I entered this also..memang gipang..), dgn Busana Muslimah (malas nak masuk, takut nanti menang plak, kasi can kat kakak2 senior menang..hehe).

Amazing Race start kul 9 pg. Kami dari GMP aka Geng Muslimah Pushkin dengan semangatnyer sampai ke Embassy Malaysia 15 min awal. Yg peliknyer, bile kitorng sampai terasa pelik, asal cam sunyi sgt jer embassy. takkan kitorng awal sgt kut?! xder kesan tapak kaki langsung dekat jalan..so kitorng pun call la senior yg incharge game ni..rupe2nyer kitorng salah pergi check point. Bkn kat Embassy, tp kat Metro Kahov.. Dgn perasaan yg sgt hampeh, lalu kitorng pun patah balik ke station metro.(punyeerla beriya2 mengejar bas nk ke embassy td!) slamatla, Kak Iman call. Katenyer kitorng trus jer pergi ke check point yg ke-2. So, dlm pertandingn tu mcm2 la yg t'jadi..Tersalah naik trainla..terlepas stationla, jatuh escalatorla..mcm2 la lg. tp akhirnya selamat jugak habiskan pertandingan.



Tensionla!! bley plak silap 1st check point..

Focus2!!


Salah 1 task : Amik gmbar escalator t'pnjng di Europe - Metro Park Pobedi



Nasyid plak.. hmm, penonton byk tergelak jer..dari 1st introduce nama kumpulan sampai la habis nak kluar.. Tp pape pun, everything is wonderful..Memandangkan kitorng the only group dari 1st year, so kitorng dapat gak pujian "adik2 cute!!" (xtaula maksudnyer nak perli ke ape..tp x kisah la, mmg kami akui pun..ngehehehe). Tgk pasukan nasyid yg lain hebat2 belaka. Macam da lama tau jer ader pertandingan nasyid nih..siap dgn instrument nyer, jubahnyer..hebat2!! Jgn ingat medic student x reti sumer2 ni tau..hehe.. Ni belum cerita Busana Muslimah lg, sume baju mmg nk glamour jer..ala2 mak datin gitu..jealous I...hehe..


GMP- Geng Muslimah Pushkin beraksi!!
And the winner is.....!!
Anyway, everything went well.. Ukhuwah kitorng sesama junior and senior makin erat....Seronok rasanya perasaan ni bila dapat jumpa senior2 nih.. Feels like home!!!!



=)






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.