Tuesday, December 29, 2009

superwoman

and she is my ibu!!!


Wanita paling hebat pernah aku jumpa..
berbagai2 kisah ada padanya..
dialah pendakap terbaik,
setiap pelukannya memberikan kehangatan, keselesaan
(walaupun kat msia sememangnye panas)
dialah penasihat terbaik,
setiap kata2nya sentiasa memberikan aku semangat dan nafas baru..
malah, lawak jenakanya juga menceriakan hari-hariku..
dialah pendidik yang terbaik,
tidak perlu Einstein mahupun Hawking di sisi,
didikannya padaku, menjadikan aku manusia di dunia ini
dialah wanita terhebat,
kerana dia, lahirnya aku di sini.. Alhamdullilah

ibu, kaulah ratu di hati ku!


selamat hari lahir yg ke 54...


love u till the end!! muahhs

p/s ibu saya kalau amik gmbar, selalu x pndang camera.. kira cam style2 org dulu la nih, amik gmbar pndang tepi..hehe

Sunday, December 27, 2009

wahai putera puteri bangsaku...

...ayuh sedia menuju.. (hah..sape da lupa lagu MRSM??..aku la tuh!)

excited ckgu2 amik gmbar kitorng..hot kan...hehe

Hari ni, kawan lama masa kat MRSM Serting tag aku dalam gambar ni, masa kitorang graduate.. Seronok betul waktu tuh... Ni boleh kira gambar satu batch nih.. Hah kalau korang tgk betul2, nampak ramai perempuan je kan.. mane lelakinyer?? hahaha, tu yang specialnya batch kitorang, da macam sekolah perempuan plak.. x silap aku la semua perempuan ada dalam 300++ yang lelaki plak x sampai 100 pun..

Masa Tingkatan 4, kelas aku 4 Ibnu Zuhri semuanyer perempuan, 1st time aku masuk kelas yg xde lelaki ni... and aku rase seronok jugak..nak tau nape..hmm sebab kitorang boleh menunjukkan belang masing2..ngehehe...

Aku masuk MRSM masa tingkatan 4, so masa awal2 tuh (haha, actually smpai Form 5 pun..) x biasa lagi nak adapt dengan cara hidup asrama.. x tau la kenapa asik ngantuk je dlm kelas.(Masa sekolah harian dulu, pelik betul tgk budak2 yg boley tertido dlm kelas..last2 aku pun sama..cehh!!).. Especially kelas biology and math.. maybe suara ckgu aku tu terlalu merdu kut..terasa mcm didodoi2 jer dlm kelas tuh..hehe.. Cikgu baru nak start mengajar, ak pun antara orng pertama terus landing kt meja..memang xde cover2 da..tu yg untung kelas semua pempuan..hehe... Ada 1 ni pulak, masa bulan puasa, biasalah kan perempuan normal ada cuti2 malaysia dia. So bila sapa yg sampai giliran dia, tanpa segan silu minum or even melantak je dalam kelas..best wooo..haha.. tu belum cerita masa berborak nyer lagi.. sekali sorang bukak cerita habis semua join.. Masa tingkatan 5, ada lah peningkatan, wujud la 4 ketul lelaki dlm kelas kitorng, tp tu pun kitorng anggap mcm diorng x wujud je dlm kelas..haha...sorry guys..tp pape pun life kat MRSM mmg 1 of a kind..


p/s dalam mase yg sekejap, aku rase ramai betul kwn2 aku yg da berubah..berubah rupa, perangai, lifestyle.. and kekadang kita x sangka diorang yg kita kenal dulu boleh jadi mcm sekarang yg aku lihat..hmmm... kenape yer??? owh..aku?? berubah jugak kut...haha makin cun! ngehehehehe~

Friday, December 25, 2009

random

Pagi tuh, aku ade colloq Physiology, 1 of da killer subject sebab killer nyer adelah lecturer kitorng, ramai yg jd mangsanyer..huhu..Anywhoo, mlm before tuh boleh kate lewat gak ah study, (lewat je la, study x byk mane pun..lewat pun sbb gatal2 gi masak tu la, makan ni la..sigh~), lepas subuh tido balik, sbb kelas lmbat lagi start. Da pukul berape dah, terbangun, tahap mamai2 tuh, rase malaaaas sgt nak bgn, tiba2 dapat plak 2 sms, daripada sis2 usrah aku, katanyer goodluck utk hari ni, sandarkan tawakkal pada Dia, moga dipermudahkan, ade yg sorang ni plak, aku buka2 je sms ade plak lirik Maher zain " He's never far away, put ur trust in them, raise ur hand and pray.." adush, terus cam kene tamparan hangit.. terus bangun, siap2, study sikit2 lagi..hehe..smngt tgh fired up! Alhamdullilah mmg dipermudahkan, dapat zacheot, tp masalahnyer lupa plak nk bawak buku zacheot tuh, hampeh tul..kene plak dtg esok nyer, tp slamat ade kelas russki kat bangunan yg same..

p/s ade satu incident lepas class tuh, sorry kawan ku itu, kerana kurangnyer keprihatinan ku, tiada bahu ku utk ko menangis, tiada kata2 utk memujukmu..nmpaknyer ak masih gagal lagi mnjadi kwn yg baik..so sorry!!


** zacheot: mcm kredit book, menandakan kita da habis pembelajaran utk sem itu

Thursday, December 24, 2009

2012..lg 3 thn??

argggh!!! rindu nyer aku pada blog ku!!! ngehehe... sori la yer sbb lame sgt x update.. exam byk benau, tu pun hari nih, mcm yg dijangka satu kelas kene pending dengan Lydia Mikhailovna Litvinenko...(next week birthday dia..hehe..excited plak..) owh well, this week, da lepas colloq Physio dgn Russki, so mostly semua dah lepas alhamdullilah kecuali anato tu la.. xpolah~

Lepas class tadi, kitorng pergi shopping complex plak..haha..( jgn marah aaah).. 1st time kitorng pergi, name dia Metropolis, besar jugak lah, dalam jln2 tuh berjaya jugak aku capai 1 beg... finally~~

Balik rumah da gelap dah for sure (sebab winter2 nih siang pendek, kul 4 da maghrib da), tetiba teringat plak mase ade lecture physchology, tu selalu jer balik malam2. Nak study?? ohh pleeaasee! mintak maap le bebanyak, x mampu saya.. so in return aku pun tgk plak cerita 2012 (mentang2 xde internet nih, mula tabiat lama aku-movie marathon).

hmm,masa tgh tgk cerita, aku terpikir.. macam mane la kalu aku yg ade kt situ? Confirm la x jadi watak utamakan, haha.. maybe da mati kene himpap pokok awal2.. Just nak think out loud, kalau da macam tuh la keadaan, rasenyer kalau nak lari pun, sampai bila la kan, nak lari ke mane..(tp dlm cerita tu dia dpt je lari..ye lah, kalu da semua mati x de cerita la plak kang)

Rasenye better redha jer, doa byk2 mintak Allah ampunkan dosa2 kita, dosa kita cakap bohong dgn parent kata nak pergi tuisyen tapi melencong gi mall, dosa kita dulu2 suka kacau jiran sebelah sampai budak tuh selalu menangis, dosa kita dulu2 bersayang2, berpegang2 dgn lelaki bukan muhrim dgn kita, dosa kita selalu meniru dalam exam, dosa kita selalu lambat2kan solat, dosa kita selalu sakitkan hati kawan, dosa kita masa.... n the list will continue until we don't know when to stop. tapi mase tu sempat ke kita nak mintak ampun dgn dosa2 kita yg byk bertimbun2 tuh, mesti x kan.. takut la tgk cerita 2012 tuh,( tp takut tang tuh je lah, pastu..hmm buat balik..sigh**)... tp Dia maha Pengampun, jom kita mintak ampun kat dia awal2, moga2 dia terima ampunan kita..InsyaAllah..

Saturday, December 19, 2009

ayah

2-3 thn lepas, aku pergi amik result spm kat sekolah, aku ditemani ibu n ayah.. Alhamdullilah, result yg aku dpt telah melayakkn aku utk berada di tempat aku sekarang.. Mase tuh, ayah aku hanye tunggu di luar dewan, ibu pula menemani aku hingga ke kounter utk menerima keputusan.. Bila keputusan berada di tangan aku, sememangnyer aku memeluk erat ibu saye dan air mata turut mengalir kegembiraan.. saya berlari ke arah ayah aku, dgn tenang ayah hanya mengucapkan tahniah.. aku terus terfikir, itu sahaja???
Entah mengapa persoalaan minda ku terkeluar hingga ak bertanya kepada ibu, "ibu, ayah x gembira ke dgn pencapaian aku?" Ibu dgn pantas menafikan. Katanya ayah telah menghubungi semua abang2ku, aunty uncle, saudara-mara ku, mengkhabarkan kepada mereka kejayaan anak perempuannya..

inspirasi daripada cerita Papadom, "Sebagai lelaki, ayah sangat sukar utk meluahkan perasaan mereka dgn kata2, hanya dgn perbuatan sahaja,moga2 anak2 tahu bahawa mereka sgt sayangkan anak2 mereka" Afdlin Shauki

ayah, sorry for all my misbehave, do forgive me!!



p/s walaupun ak bkn la big fan of Afdlin shauki, tp movie ni mmg thumbs up ah!
p/s aku dlm xde duit nih lepas gak sepasang winter boot baru..ngehehehe
p/s biochem smlm.. mcq sungguh ^%$##@^%... moga 2 yg terbaik utk aku...amin..sigh TT
p/s internet xde, malas nk topup, pe pe hal cntact thru sms, call, or telepathy!

Saturday, December 12, 2009

bye bye


This week, sorang kawan aku telah sebulat suare untuk stop pembelajaran dia kat russia ni dlm medicine, n pulang ke Malaysia.. Bile terfikir,.. wow, hebatnyer orang2 kaya ni, bile rase nak wat ape, wat jer, bile nak beli ape2, beli jer.. x yah pikir pnjang2, seronokkan!


Tapi seronok yang kite rase tuh.. seseronok seronok yang seronok ker?? (haha..pening2)... mmg ah kite da x yah nk wat nota and hafal NVC anatomy, x yah nak ingat structure TCA Cycle, x yah nk jawab exam ngn Bobova, mmg seronok dpt lepak2 ngn kawan2 kt Kopitiam Pak Lee, dpt shopping baju murah2 kat Mid Valley, tp smpai mane kite rase seronok tuh??

Bye2 my friend, all da best 2 you, where ever u are!


Moga2 pengorbanan yg kite buat nih, dgn niat yg betul.. InsyaAllah kite akan merase "keseronokan" yg sebenar!!!



p/s dlm process nk wat ploff meletoop..moga2 jadi..huhu

Wednesday, December 9, 2009

Serangan blur

Alhamdullilah, setelah menanti selama 3 minggu, akhirnya kitorang berjaya jugak wat control lesson heart, walaupun tersangkut lg 1 subtopic, tp watever la kan, yg pnting kurang da ckit beban..huhu!!!

Lepas kelas, aku n budak2 yg lain pun start mnjalankan project "gerakan menyerang ayu!!!".. Sempena perempuan2 melayu terakhir, Tirah n Sheila masak di rumah, (sodap wey, diorng masak satay kambing n satay ayam...slack xde kuah kacang jer, kalu ade mmg x kisah da kalu x balik msia..hehe.. owh yer, satay diberi name "Satay Kejang", satay Kuzmin pun bley gak ah...) Aku ngn Radzlin plak diperintahkan utk pergi Kiev utk beli hadiah ayu, mesti colour hijau yer tuan2 puan2. hah keknye plak, kitorng beli kat Kvartal jer, tgk2 xde yg memenuhi cita rasa, so pikir nyer pikir, kitorng pun beli la kek yg biase2 (tp sedap gak!), pastu beli buah kiwi 2 biji n potong hias kat atas kek tuh.. x sangka lawa n bertambah sodap jadinyer...

Da smpai rumah, salah sorang dari kitorng wat plan nk g serang ayu dgn snow ball bila dia balik dari kelas nnt.. wah ckp same luu, seksa dowh!!! Nak smbut birthday ayu mmg penuh dgn penderitaan..hehe.. Radzlin dgn kepakaran menggumpal snow tu berjaya la buat beberapa bijik snow ball sebesar dragon ball tuh..

x berapa lama penantian, diorng pun sampai (ayu n nana yg baru balik dr kelas ruski).. masalhnyer diorang ikut jln lain, x seperti yg kitorng rancang.. Last2 kitorng pun kelihatan seperti org x berape betul g m'hendap kt pokok2 tuh, Tirah jerit serang tp semua org cm blur2 jer.. orang yg dibaling pun (ayu) relax jer..haishh tension tul =D

Lepas serangn x berapa nk jadi tu, dgn tgn kesejukan n pedih tahap gaban, kitorng pun naik la rumah balik, n wat "surprise" lg skali kt dia.. ni hah..hekhek

video

Happy Birthday Ayu!!!

Monday, December 7, 2009

kawan itu....



Hari ni kelas Psychology, aku datang lambat lagi... Kuzmin nyer jam kt jln raye mmg membuatkan aku jadi psycho utk gi kelas Pschyo.. grrrrr... anywhooo, masuk2 jer kelas, ckgu aku wat pertama kalinyer tgh planning2 nk main game.. menyebabkan aku x terlibat, (ciss!!), tp seronok gak jadi pemerhati... paham la ape yg dia nk wat sebenarnyer.. x nak cerita pasal game tu. Tapi td dia ade ckp pasal  cammane nanti bila jadi doctor, kena jadi care and a good listener ( at least pura2 care and listen..hehe).. ade banyak cara, eye contact laa, wat angguk2 tanda setuju dgn ape patient tu nak luahkan (haha..dlm game tu ade la pulak sorng ni meluahkan perasaan dia mengenai scandel lame beliau..). Lpas tu dia cakap pasal non-verbal action, tindakan tanpa kata2, cntohnyer cam touching or hugging (tp yg ni mcm general la.. xkan doctor nak gi peluk patient plak kan, lain plak ceghitenyer nnti.

Aku ter "reflex", event yang berlaku kat aku last week.. kene marah dpan kelas oleh Lydia tersayang (ckgu Anatomy ku).. Air mata bercucuran x yah cerite ah..ak ni mmg cembeng ckit..huhu.. tp aku sedey bukan sebab x dpt jawab soklan, tp sbb ak agak m'hampekan dia... kata2 dia mase dia hit aku tuh mmg menusuk ke atrium..sadis sungguh.... Lpas abis control, aku pun bergegas la turun ke tingkat bwh sebb x sembhyg Zohor lagi, dgn muka yg x semenggah and merah2 tuh, ramai plak la junior, depa pun nak sembhyg gok..adui malu dowh... tp ni x sampai lagi cerita sebenar yg ak nk ceghite ni...hehe.. da selesai smbhyg, aku pun da chill ckit, tp bile tibe2 ternampak lak muka2 sahabat sejati nih (ceewah) trus berderai balik fluid2 dlm kantung mata.. masa tuh, dia pun tnyer kenape n semua, and bila dia peluk aku, waaa terasa sgt best.. terasa macam there nothing to be worried again..I have my friends beside me!! Seronok sgt..

Hah tu je la nak kata.. kawan bkn takat utk bergossip jer,  tp tmpat utk kita share feeling, share problem. Ikatan tu msti kuat cam tali kat dlm gmbr tuh. (p'ingtn utk diri sdiri sbnarnyer). Masalahnyer, aku sendiri x dpt lg nk menguasai sikap sharing caring nih,haissh teruk la aku nih, sori yer kngkwn, aku ni mmg, nk kata hati kering x la plak, tp maybe x pndai lg nak meluahkan empathy aku., korang la ajar aku yer! Oooo kjap3, ade soklan...,  kalu "share" jawapan dlm exam cmner ek???? sebab ak pun slalu jer wat..LOL..sorry!!  hmmm....

p/s hari ni da dpt 2 zacheot utk sem nih... ramai betul orang kat kelas med care hari ni kan.....

Tuesday, December 1, 2009

bakal2 doctor..ade rupe x?




Tetibe terasa nk post gambar ni..
Di"snap" semasa kelas Physiology...
Doctor Egoorr (bkn name sebenar) kelihatan seperti sungguh seronok mendengar blood pressure subject.. da mcm tgh dgr lagu plak..
Mungkin ini salah 1 cara beliau utk menghiburkan patient jika patient tu nampak cam cuak semcm..


Hari ni x dpt nak buat control lagi sebab protokol x diberi green light .. menyebabkn yevann (bukan name sebenar) separuh mereng..

owh yer, FYI Lee (yg ni name sebenar) nyer blood pressure sgt mantop, sportsman la kata kan..*hihi*


p/s tahniah to abg AD for ur new car... x sabar nak balik, ley test drive..ngehehehe...

  Posted by Picasa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.