Tuesday, December 29, 2009

superwoman

and she is my ibu!!!


Wanita paling hebat pernah aku jumpa..
berbagai2 kisah ada padanya..
dialah pendakap terbaik,
setiap pelukannya memberikan kehangatan, keselesaan
(walaupun kat msia sememangnye panas)
dialah penasihat terbaik,
setiap kata2nya sentiasa memberikan aku semangat dan nafas baru..
malah, lawak jenakanya juga menceriakan hari-hariku..
dialah pendidik yang terbaik,
tidak perlu Einstein mahupun Hawking di sisi,
didikannya padaku, menjadikan aku manusia di dunia ini
dialah wanita terhebat,
kerana dia, lahirnya aku di sini.. Alhamdullilah

ibu, kaulah ratu di hati ku!


selamat hari lahir yg ke 54...


love u till the end!! muahhs

p/s ibu saya kalau amik gmbar, selalu x pndang camera.. kira cam style2 org dulu la nih, amik gmbar pndang tepi..hehe

Sunday, December 27, 2009

wahai putera puteri bangsaku...

...ayuh sedia menuju.. (hah..sape da lupa lagu MRSM??..aku la tuh!)

excited ckgu2 amik gmbar kitorng..hot kan...hehe

Hari ni, kawan lama masa kat MRSM Serting tag aku dalam gambar ni, masa kitorang graduate.. Seronok betul waktu tuh... Ni boleh kira gambar satu batch nih.. Hah kalau korang tgk betul2, nampak ramai perempuan je kan.. mane lelakinyer?? hahaha, tu yang specialnya batch kitorang, da macam sekolah perempuan plak.. x silap aku la semua perempuan ada dalam 300++ yang lelaki plak x sampai 100 pun..

Masa Tingkatan 4, kelas aku 4 Ibnu Zuhri semuanyer perempuan, 1st time aku masuk kelas yg xde lelaki ni... and aku rase seronok jugak..nak tau nape..hmm sebab kitorang boleh menunjukkan belang masing2..ngehehe...

Aku masuk MRSM masa tingkatan 4, so masa awal2 tuh (haha, actually smpai Form 5 pun..) x biasa lagi nak adapt dengan cara hidup asrama.. x tau la kenapa asik ngantuk je dlm kelas.(Masa sekolah harian dulu, pelik betul tgk budak2 yg boley tertido dlm kelas..last2 aku pun sama..cehh!!).. Especially kelas biology and math.. maybe suara ckgu aku tu terlalu merdu kut..terasa mcm didodoi2 jer dlm kelas tuh..hehe.. Cikgu baru nak start mengajar, ak pun antara orng pertama terus landing kt meja..memang xde cover2 da..tu yg untung kelas semua pempuan..hehe... Ada 1 ni pulak, masa bulan puasa, biasalah kan perempuan normal ada cuti2 malaysia dia. So bila sapa yg sampai giliran dia, tanpa segan silu minum or even melantak je dalam kelas..best wooo..haha.. tu belum cerita masa berborak nyer lagi.. sekali sorang bukak cerita habis semua join.. Masa tingkatan 5, ada lah peningkatan, wujud la 4 ketul lelaki dlm kelas kitorng, tp tu pun kitorng anggap mcm diorng x wujud je dlm kelas..haha...sorry guys..tp pape pun life kat MRSM mmg 1 of a kind..


p/s dalam mase yg sekejap, aku rase ramai betul kwn2 aku yg da berubah..berubah rupa, perangai, lifestyle.. and kekadang kita x sangka diorang yg kita kenal dulu boleh jadi mcm sekarang yg aku lihat..hmmm... kenape yer??? owh..aku?? berubah jugak kut...haha makin cun! ngehehehehe~

Friday, December 25, 2009

random

Pagi tuh, aku ade colloq Physiology, 1 of da killer subject sebab killer nyer adelah lecturer kitorng, ramai yg jd mangsanyer..huhu..Anywhoo, mlm before tuh boleh kate lewat gak ah study, (lewat je la, study x byk mane pun..lewat pun sbb gatal2 gi masak tu la, makan ni la..sigh~), lepas subuh tido balik, sbb kelas lmbat lagi start. Da pukul berape dah, terbangun, tahap mamai2 tuh, rase malaaaas sgt nak bgn, tiba2 dapat plak 2 sms, daripada sis2 usrah aku, katanyer goodluck utk hari ni, sandarkan tawakkal pada Dia, moga dipermudahkan, ade yg sorang ni plak, aku buka2 je sms ade plak lirik Maher zain " He's never far away, put ur trust in them, raise ur hand and pray.." adush, terus cam kene tamparan hangit.. terus bangun, siap2, study sikit2 lagi..hehe..smngt tgh fired up! Alhamdullilah mmg dipermudahkan, dapat zacheot, tp masalahnyer lupa plak nk bawak buku zacheot tuh, hampeh tul..kene plak dtg esok nyer, tp slamat ade kelas russki kat bangunan yg same..

p/s ade satu incident lepas class tuh, sorry kawan ku itu, kerana kurangnyer keprihatinan ku, tiada bahu ku utk ko menangis, tiada kata2 utk memujukmu..nmpaknyer ak masih gagal lagi mnjadi kwn yg baik..so sorry!!


** zacheot: mcm kredit book, menandakan kita da habis pembelajaran utk sem itu

Thursday, December 24, 2009

2012..lg 3 thn??

argggh!!! rindu nyer aku pada blog ku!!! ngehehe... sori la yer sbb lame sgt x update.. exam byk benau, tu pun hari nih, mcm yg dijangka satu kelas kene pending dengan Lydia Mikhailovna Litvinenko...(next week birthday dia..hehe..excited plak..) owh well, this week, da lepas colloq Physio dgn Russki, so mostly semua dah lepas alhamdullilah kecuali anato tu la.. xpolah~

Lepas class tadi, kitorng pergi shopping complex plak..haha..( jgn marah aaah).. 1st time kitorng pergi, name dia Metropolis, besar jugak lah, dalam jln2 tuh berjaya jugak aku capai 1 beg... finally~~

Balik rumah da gelap dah for sure (sebab winter2 nih siang pendek, kul 4 da maghrib da), tetiba teringat plak mase ade lecture physchology, tu selalu jer balik malam2. Nak study?? ohh pleeaasee! mintak maap le bebanyak, x mampu saya.. so in return aku pun tgk plak cerita 2012 (mentang2 xde internet nih, mula tabiat lama aku-movie marathon).

hmm,masa tgh tgk cerita, aku terpikir.. macam mane la kalu aku yg ade kt situ? Confirm la x jadi watak utamakan, haha.. maybe da mati kene himpap pokok awal2.. Just nak think out loud, kalau da macam tuh la keadaan, rasenyer kalau nak lari pun, sampai bila la kan, nak lari ke mane..(tp dlm cerita tu dia dpt je lari..ye lah, kalu da semua mati x de cerita la plak kang)

Rasenye better redha jer, doa byk2 mintak Allah ampunkan dosa2 kita, dosa kita cakap bohong dgn parent kata nak pergi tuisyen tapi melencong gi mall, dosa kita dulu2 suka kacau jiran sebelah sampai budak tuh selalu menangis, dosa kita dulu2 bersayang2, berpegang2 dgn lelaki bukan muhrim dgn kita, dosa kita selalu meniru dalam exam, dosa kita selalu lambat2kan solat, dosa kita selalu sakitkan hati kawan, dosa kita masa.... n the list will continue until we don't know when to stop. tapi mase tu sempat ke kita nak mintak ampun dgn dosa2 kita yg byk bertimbun2 tuh, mesti x kan.. takut la tgk cerita 2012 tuh,( tp takut tang tuh je lah, pastu..hmm buat balik..sigh**)... tp Dia maha Pengampun, jom kita mintak ampun kat dia awal2, moga2 dia terima ampunan kita..InsyaAllah..

Saturday, December 19, 2009

ayah

2-3 thn lepas, aku pergi amik result spm kat sekolah, aku ditemani ibu n ayah.. Alhamdullilah, result yg aku dpt telah melayakkn aku utk berada di tempat aku sekarang.. Mase tuh, ayah aku hanye tunggu di luar dewan, ibu pula menemani aku hingga ke kounter utk menerima keputusan.. Bila keputusan berada di tangan aku, sememangnyer aku memeluk erat ibu saye dan air mata turut mengalir kegembiraan.. saya berlari ke arah ayah aku, dgn tenang ayah hanya mengucapkan tahniah.. aku terus terfikir, itu sahaja???
Entah mengapa persoalaan minda ku terkeluar hingga ak bertanya kepada ibu, "ibu, ayah x gembira ke dgn pencapaian aku?" Ibu dgn pantas menafikan. Katanya ayah telah menghubungi semua abang2ku, aunty uncle, saudara-mara ku, mengkhabarkan kepada mereka kejayaan anak perempuannya..

inspirasi daripada cerita Papadom, "Sebagai lelaki, ayah sangat sukar utk meluahkan perasaan mereka dgn kata2, hanya dgn perbuatan sahaja,moga2 anak2 tahu bahawa mereka sgt sayangkan anak2 mereka" Afdlin Shauki

ayah, sorry for all my misbehave, do forgive me!!



p/s walaupun ak bkn la big fan of Afdlin shauki, tp movie ni mmg thumbs up ah!
p/s aku dlm xde duit nih lepas gak sepasang winter boot baru..ngehehehe
p/s biochem smlm.. mcq sungguh ^%$##@^%... moga 2 yg terbaik utk aku...amin..sigh TT
p/s internet xde, malas nk topup, pe pe hal cntact thru sms, call, or telepathy!

Saturday, December 12, 2009

bye bye


This week, sorang kawan aku telah sebulat suare untuk stop pembelajaran dia kat russia ni dlm medicine, n pulang ke Malaysia.. Bile terfikir,.. wow, hebatnyer orang2 kaya ni, bile rase nak wat ape, wat jer, bile nak beli ape2, beli jer.. x yah pikir pnjang2, seronokkan!


Tapi seronok yang kite rase tuh.. seseronok seronok yang seronok ker?? (haha..pening2)... mmg ah kite da x yah nk wat nota and hafal NVC anatomy, x yah nak ingat structure TCA Cycle, x yah nk jawab exam ngn Bobova, mmg seronok dpt lepak2 ngn kawan2 kt Kopitiam Pak Lee, dpt shopping baju murah2 kat Mid Valley, tp smpai mane kite rase seronok tuh??

Bye2 my friend, all da best 2 you, where ever u are!


Moga2 pengorbanan yg kite buat nih, dgn niat yg betul.. InsyaAllah kite akan merase "keseronokan" yg sebenar!!!



p/s dlm process nk wat ploff meletoop..moga2 jadi..huhu

Wednesday, December 9, 2009

Serangan blur

Alhamdullilah, setelah menanti selama 3 minggu, akhirnya kitorang berjaya jugak wat control lesson heart, walaupun tersangkut lg 1 subtopic, tp watever la kan, yg pnting kurang da ckit beban..huhu!!!

Lepas kelas, aku n budak2 yg lain pun start mnjalankan project "gerakan menyerang ayu!!!".. Sempena perempuan2 melayu terakhir, Tirah n Sheila masak di rumah, (sodap wey, diorng masak satay kambing n satay ayam...slack xde kuah kacang jer, kalu ade mmg x kisah da kalu x balik msia..hehe.. owh yer, satay diberi name "Satay Kejang", satay Kuzmin pun bley gak ah...) Aku ngn Radzlin plak diperintahkan utk pergi Kiev utk beli hadiah ayu, mesti colour hijau yer tuan2 puan2. hah keknye plak, kitorng beli kat Kvartal jer, tgk2 xde yg memenuhi cita rasa, so pikir nyer pikir, kitorng pun beli la kek yg biase2 (tp sedap gak!), pastu beli buah kiwi 2 biji n potong hias kat atas kek tuh.. x sangka lawa n bertambah sodap jadinyer...

Da smpai rumah, salah sorang dari kitorng wat plan nk g serang ayu dgn snow ball bila dia balik dari kelas nnt.. wah ckp same luu, seksa dowh!!! Nak smbut birthday ayu mmg penuh dgn penderitaan..hehe.. Radzlin dgn kepakaran menggumpal snow tu berjaya la buat beberapa bijik snow ball sebesar dragon ball tuh..

x berapa lama penantian, diorng pun sampai (ayu n nana yg baru balik dr kelas ruski).. masalhnyer diorang ikut jln lain, x seperti yg kitorng rancang.. Last2 kitorng pun kelihatan seperti org x berape betul g m'hendap kt pokok2 tuh, Tirah jerit serang tp semua org cm blur2 jer.. orang yg dibaling pun (ayu) relax jer..haishh tension tul =D

Lepas serangn x berapa nk jadi tu, dgn tgn kesejukan n pedih tahap gaban, kitorng pun naik la rumah balik, n wat "surprise" lg skali kt dia.. ni hah..hekhek

video

Happy Birthday Ayu!!!

Monday, December 7, 2009

kawan itu....



Hari ni kelas Psychology, aku datang lambat lagi... Kuzmin nyer jam kt jln raye mmg membuatkan aku jadi psycho utk gi kelas Pschyo.. grrrrr... anywhooo, masuk2 jer kelas, ckgu aku wat pertama kalinyer tgh planning2 nk main game.. menyebabkan aku x terlibat, (ciss!!), tp seronok gak jadi pemerhati... paham la ape yg dia nk wat sebenarnyer.. x nak cerita pasal game tu. Tapi td dia ade ckp pasal  cammane nanti bila jadi doctor, kena jadi care and a good listener ( at least pura2 care and listen..hehe).. ade banyak cara, eye contact laa, wat angguk2 tanda setuju dgn ape patient tu nak luahkan (haha..dlm game tu ade la pulak sorng ni meluahkan perasaan dia mengenai scandel lame beliau..). Lpas tu dia cakap pasal non-verbal action, tindakan tanpa kata2, cntohnyer cam touching or hugging (tp yg ni mcm general la.. xkan doctor nak gi peluk patient plak kan, lain plak ceghitenyer nnti.

Aku ter "reflex", event yang berlaku kat aku last week.. kene marah dpan kelas oleh Lydia tersayang (ckgu Anatomy ku).. Air mata bercucuran x yah cerite ah..ak ni mmg cembeng ckit..huhu.. tp aku sedey bukan sebab x dpt jawab soklan, tp sbb ak agak m'hampekan dia... kata2 dia mase dia hit aku tuh mmg menusuk ke atrium..sadis sungguh.... Lpas abis control, aku pun bergegas la turun ke tingkat bwh sebb x sembhyg Zohor lagi, dgn muka yg x semenggah and merah2 tuh, ramai plak la junior, depa pun nak sembhyg gok..adui malu dowh... tp ni x sampai lagi cerita sebenar yg ak nk ceghite ni...hehe.. da selesai smbhyg, aku pun da chill ckit, tp bile tibe2 ternampak lak muka2 sahabat sejati nih (ceewah) trus berderai balik fluid2 dlm kantung mata.. masa tuh, dia pun tnyer kenape n semua, and bila dia peluk aku, waaa terasa sgt best.. terasa macam there nothing to be worried again..I have my friends beside me!! Seronok sgt..

Hah tu je la nak kata.. kawan bkn takat utk bergossip jer,  tp tmpat utk kita share feeling, share problem. Ikatan tu msti kuat cam tali kat dlm gmbr tuh. (p'ingtn utk diri sdiri sbnarnyer). Masalahnyer, aku sendiri x dpt lg nk menguasai sikap sharing caring nih,haissh teruk la aku nih, sori yer kngkwn, aku ni mmg, nk kata hati kering x la plak, tp maybe x pndai lg nak meluahkan empathy aku., korang la ajar aku yer! Oooo kjap3, ade soklan...,  kalu "share" jawapan dlm exam cmner ek???? sebab ak pun slalu jer wat..LOL..sorry!!  hmmm....

p/s hari ni da dpt 2 zacheot utk sem nih... ramai betul orang kat kelas med care hari ni kan.....

Tuesday, December 1, 2009

bakal2 doctor..ade rupe x?




Tetibe terasa nk post gambar ni..
Di"snap" semasa kelas Physiology...
Doctor Egoorr (bkn name sebenar) kelihatan seperti sungguh seronok mendengar blood pressure subject.. da mcm tgh dgr lagu plak..
Mungkin ini salah 1 cara beliau utk menghiburkan patient jika patient tu nampak cam cuak semcm..


Hari ni x dpt nak buat control lagi sebab protokol x diberi green light .. menyebabkn yevann (bukan name sebenar) separuh mereng..

owh yer, FYI Lee (yg ni name sebenar) nyer blood pressure sgt mantop, sportsman la kata kan..*hihi*


p/s tahniah to abg AD for ur new car... x sabar nak balik, ley test drive..ngehehehe...

  Posted by Picasa

Friday, November 27, 2009

emmbeeek (suare2 di embassy)

SELAMAT HARI RAYA KORBAN kepada semua muslimin muslimat!!!!!!!

Alhamdulillah, sempat lagi aku menyambut raya tahun ni. Alangkah malangnyer seperti biasela, hari jumaat ade je kelas, Biochem plak tuh, so x dpt la nak pergi sembhyng raye kat embassy tercinta... tp syukur sebab at least pergi kelas arini x sia2, cikgu aku mengajar and alhamdullilah paham! (sebabnyer the night b'4 ade takbir ckit, n adela kitorng masak ckit2... habis takbir and makan, mula ah ngantuk and terus zzzzzz.... x bukak langsung buku setebal 3cm tuh! hehe)


x seperti 18 tahun yg lepas aka sepnjg hidup aku, baru la tahun ni buat 1st time aku terasa ckit, means cam ade feel ckit la bila cakap pasal korban ni. hmm sebabnyer adelah makhluk Allah ni, ( member usrah) dia cerita kat kitorang ape sebenarnyer korban tuh, and meh la aku share ckit kat sesapa yg sudi nak amik tau~

Mesti korang pernah dgr lagu P.Ramlee yang ni "berkorban apa saja, harta atau pun nyawaaa...", (kalau nak same nyanyi lagu ni cam P.Ramlee,nyanyi sambil kembangkan hidung, sure suare akan samanye! hehe) Tapi dalam situasi aku, rasenyer 2 bende tu x terlalu bg impact sgt kat aku, harta tu maybe la.. tp yang paling aku sayang adalah MASA.

Contohnyerla kan, exam week, berderet2 ade exam, and time tu gak la ade usrah la, daurah lah.. Aduh seksanyer rase, dah la banyak lagi x study nih!! (padahal ade mase free tuh boley plak tgk movie,chatting, x ke mengong namenyer).. Hah, waktu ni lah, sebenarnyer pengorbanan, waktu yang kite mmg2 perlu, tp tang tu jugak kite gi cam majlis2 ilmu ni, (cewaaah.... tetiba cam x caye plak aku ni gi majlis2 ilmu), tp dengan niat ikhlas la, kalu sepanjng gi usrah tu dok membebel jer, dok complain jer.. wat ponek yo laa.. pahala x dpt, masa pun burn cmtu jer.

Last week, ade daurah kat MAI, 4 jam ko bayangkan, bljr 4 istilah.. (tp jgn main2, 4 istilah tu ley tukar ur life tau!), tp mase tu mmg free jer, xde pape control or exam pun... so kirenyer bukanla pengorbanan pun, sebab kita mmg free mase tuh.. tp bukanla maksudnyer sia2 plak aku gi, at least mcm2 aku dpt dgn dengar daripada suara lantang kak UMAH, berasaaaap woooo, podeh sokali!

baiklah, itu saje la ak nk share, x nk share byk2, kedekut..hehe.. salam AIDIL ADHA lg sekali n selamat menjamah daging korban!

hari raye ku dijamu dgn ni jer.. pengorbanan jugak ni..LOL =P

p/s tq kpd mereka yg hantar daging korban, terharu2..hehe

p/s dis week ade 2 control yg agak payah la..doakan yg terbaik utk den yo!!

Posted by Picasa

Sunday, November 22, 2009

behind all of these

Salam n selamat semua~


Sorryla sebab ak ni mmg suke tulis title post po-angliski, sbb bunyi nyer sodap sikit~


Anyway, semalam aku and segerombolan sahabat yg lain pergi circus or sarkas bhse melayunyer. Kecuali ade la beberape yg x dpt pergi sebab ade kelas maybe, or adelah alasan tersendiri and simply not invited..oouch...


Aku bukanlah nak cerita sgt pasal event nyer, tp more interested nk ceritakan bende lain. And before tuh, aku tertarik dgn something yg berlaku b'4 aku pergi circus tuh.....


"Kenape x pergi?"


Soalan yg dituju agak lmbat dijawab. Aku pun hanya tutup pintu dan terdengar sayup2 je suara dia, xtau la apa dia nak bagitau. Aku fikir, alaaa dia x minat la kut~


Sesampai di Bolshoi Moskovski Gasudarstvenni Tsirk aka Moscow Big Circus, tetiba terasa excited sebab before ni just lalu je, tp this time finally dapat masuk n tgk.. Seronok mase dlm metro, tgk budak2 kecik sume bertoncet2 kt kepala nak gi tgk circus tuh.


show pun bermula, and keluarlah segala macam bende2 yg patut keluar....


perasaan aku?


-excited-sedih-geram-happy-amazed-takut-


ini yang aku rase....


dalam gelak tawa tgk aksi2 binatang tuh, hati kecil terasa sedih sebab mesti binatang2 nih slalu kene pukul or sebat masa latihan


dalam takut2 tgk org wat perfomance, lompat sana, lompat sini, terjun sane, terjun sini; hati kecil terasa amazed dengan kehebatan ciptaanNya sampai manusia boley buat bende2 mcm tuh


dalam segan2 tgk punggung org (ni sebab seat kitorng kt belakang, so performance mostly membelakangkn kitorng, n plus, ade plak performers yg da MACAM binatang, pkai baju mcm x pakai baju..huhu.. but dis is Russia man~~!!), hati kecil rase geram, ini yg diorng kasi budak2 kecik ni tgk?! Pelik2


dalam excited2 tgk anjing laut menari tango, kangaroo berboxing, (really wish ade gajah sekali..huhu, tp xde.. gajah byk kt Jeli -bak kata Ayu..hehe), hati kecil rase malu sebab binatang2 tuh walaupun diorg kene wat semua bende tah pape, tp diorng sentiasa berzikir (binatang pun berzikir tau, FYI), aku??


n finally dalam ngantuk2 tuh, (ade gak part yg agak bosan), akhirnya muncullah sorng performer lelaki berambut putih, TAMPAN sekali dengan burung kakak tua dia (jarang nak jumpe mamat handsome kt Rusia nih~).. terus segar balik...hehe~




sambungan daripada soalan aku td.. rupa2nyer dia dah tau pasal semua nih...i guess.... so boleh kata dia amik langkah bijak.. aku xpe, sebab aku xtau~.... huhu alasan......

p/s bila dah habis circus (3 jam weh, tp x terasa sgt pun), aku tgk sekelliling aku, and aku compare dengan kawasan tmpat kitorng sume duduk.... bersepahnyer!! Muslim x menunjukkan ciri2 Islam itu sendiri, sayang kan....~

Friday, November 20, 2009

dadah baru, baeek punye!

yup, aku mengaku..
kini aku adalah penagih...
disupply oleh seorang kawan aku ini...
kini, bila da dengar mesti nak dgr lagi...
kalau xdgr, mmg 1 bdn terketar2...
n sekarang aku nak kasi korang plak rase ape yg aku rase..




Introducing.....


siapakah mamat ini?

adik beradik Ziana Zain kah??
budak batch kita, Mahesh kah??
kenapa dia duk kat tepi keretapi??

Actually aku pun xkenal dia, tapi aku terjatuh cinta bila mendengar lagunyer. At first dgr macam nak sama dgn Outlandish jer, tp bila dgr lagi, adelah kelainan dia... So korang gi la search2 kat you tube tuh, ley kate semua lagu dia best gaban! Enjoy!!





p/s Hari ni kitorang nak gi circus kat Universitet. xde la excited bebenor nak gi. Tp teringin gakla nak tgk circus kat Rusia ni, manelah tau, kut2 binatang2 kat sini ley wat break danceker, zapin ker~

Monday, November 16, 2009

winter

On the way to Psychology class
Ada macam dalam Narnia x?

Saturday, November 14, 2009

dari Negeri Sembilan ke Moscow

yes, akhir nyer aku berjaya!!! Aku berjaya menghasilkan "sambal gesek" mak aku. Setelah sekian lama mengidam dan berharap sambal ni turun dari langit, kini aku dapat enjoy setiap hidangan aku dengan lebih bermakna~ haha

Sambal gesek antara 1 of my fav pembuka selera, selain sambal belacan (aku bakal buat nanti2.. hehe), telur asin, keropok or ikan masin terubuk. Cara nak buat amat lah senang, yg payah ckit bahan2 tu jerla.. tapi kalu sape yang ade selamat mencuba!!
Bahan2

lesung batu (kalu xde beli la kat ikea)


ikan bilis yang mentah (make sure basuh dulu)


cili padi (jgn guna cili lain selain cili padi. Kalu xde x yah wat. padan muka)


limau purut (ley ganti ngn lemon, tp kureng kick ah...layann)


garam secukup rase (kalau ade garam kasar lg sodap)




cara

1.tumbuk dulu cili bersama garam. xyah la tumbuk sampai hancur sgt, n jangan kasar sgt)

2. kemudian masukkan ikan bilis. tumbuk3

3.last sekali perah la lemon td. siap daa~


hah, sambal gesek ni sgt sedap dimakan dengan nasi panas. And sesuai kepada sesiape yg agak2 lauk dia cam boring jer, bley la makan dengan sambal gesek ni, sure menjilat jari punyer!




p/s boley simpan dalam peti ais untuk kegunaan akan datang


Saturday, November 7, 2009

being alone. ok ker??

Assalamualaikum n selamat semua~


huhu, x sangka...mmg x sangka.. dlm 1 malam ak bace 3 blog pasal being alone..


Aku ingtkan aku sorang je mengalami perasaan ni.. Actually, mase bace blog2 diorang tuh, n bila reflex balik kat aku..hmm rase2nyer aku lg teruk dari diorang kut..



Let me tell u a lil bit about my life - being alone~


1stly, aku bergroup dgn 2 org perempuan (termasuk aku skali) n 4 org jejaka x berapa nak tampan. 2ndly, kwn aku yg perempuan sorang tuh duk kat rumah lain.
So ceritanyer bermula....


Kebiasaannya, class aku x sama waktu dgn housemate aku yang lain (as diorng group lain). So mmg pagi2 aku akan menapak ke kelas sorang2.. Tunggu bas-naik metro-jalan nak gi kelas yg nak kate jauh, jauh gak-n balik rumah balik-sorang2. Bila dipikirkan balik, terasa scary marry jugak jalan sengsorang nih, kut2 tgh2 jln kene kidnapped ker, kene kejar anjing ker, jatuh longkang ker(owh yer takat nih x jumpe lagi longkang kat moscow), kene ngorat ngn mamat russia ker..ngehehehe..


Tapi semua perkara ade hikmah nyer, as Allah lebih tahu akan hambaNya. As time goes by, aku rase semua tu dah xder masalah untuk aku. Aku jadi lebih berdikari and x depend sangat kat orang. In fact lagi seronok kut, bila sorang2 aku rase bebas nak wat ape...DUNIA INI AKU YANG PUNYA!! (macam bahaye la plak bunyi nyer)..haha, xdelah...


Selalunyer bila aku ade peluang being alone(mmg peluang tuh banyak pun!!), aku akan guna masa tuh untuk explore byk2 bende. Sebabnyer bila jln ramai2, kebiasaanyer mesti aku akan borak2, cerita2 x sudah. And bila dah bercerita2 tuh, mane nak tgk org sebelah ker sesape ker.. So back to story.. hmm ape yang aku explore.. haha, yeah....


1. Aku ade 1 tabiat, suka perhatikan orang lain and buat cerita dalam hati (mmg da x de keje la aku). "x tahu lah saye", bak kate Anas Tahir n kemudiannyer difollow oleh aya. Sejak bila tabiat nih dah ade. Bila kat dalam metro especially, aku suka tengok orang2 Russia nih, tgk gelagat diorang, tgk style diorang, tgk cara diorang senyum kat kita (paling jarang berlaku la...tp ade), tgk cara diorang pandang kat kita (macam nak telan kita hidup2), and ade jugak tuh (hah ni selalu berlaku) yang pandang kita dengan sepelik2 nyer, macam x penah tgk kewujudan manusia bergelar islam or melayu. Kadang2, bila ade yang duk stare kat kite atas bawah, lepas tuh aku pun stare balik kat dia, tertunduk depa!! haha, baru takut! hmm, lawak la manusia, lawak la kita nih..pesanan ringkas* kpd org2 Msia, bila nampak org2 asing cm Nigga ke, org Tan2 ker, jgn la duk stare kat diorang..diorng manusia cam kita gak, ade hati ngn perasaan..kesian diorng..huhu.. (sebab da kene kat bdn, baru la tau cammane rase)


2.Masa sorang2 ni jugak la, aku dapat muhasabah diri..ceeewah.. kalau berat sgt perkataan muhasabah diri tuh, boleh kire study diri sdiri la...Kita ni cukup kenal ker dgn diri kita? Tapi persoalan sebenar, perlu ker kenal diri sendiri?? hmm biar lu pikir sendiri la ek! Selalunyer waktu sorang2, aku suka berfikir cara utk nk m'ubah diri, nak transform jd somebody.. hmm niat da ade, tp mungkin penggerak x cukup power lagi..haisssh


3. Boleh melencong ke tempat lain suka suki..haha, tetiba rase nak gi jalan kat mall, pergi jer.. x yah susah2 suruh org lain temankan.. x yah org tuh penat2 nak tunggu kita.. Bebas itu ade la~ Pernah sekali, aku travel 2 shopping centre yg sebesar mid valley tuh (lg besar kut?!) dalam 1 hari..mmg wat the wat la~


Tapi kan, sebenar2nyer suara hati aku selalu meronta2 x nak being alone..Mmg la, sape suka kan.. tp da keadaan mcm tuh..nak wat gana.. Aku selalu tanam dalam hati, "u'r not alone beb, u have Allah besides u all the time!" Bile fikir pasal ni, terus x rase sedih sgt, n redha jer dgn ape yg berlaku kat aku. huk huk~


Owh yer tmbahan.. penah ade kwn cerita kat aku. Dalam dunia ni, bila kita tgk manusia yg happy2, gelak tawa sana sini, tapi hakikat sebenarnyer mereka keseorangan. Sebabnyer Allah dah jauh dari diorng. Owh silap statement tuh, sebabnyer diorng da jauh dari Allah. Dats y dia da x rase kasih sayang Allah tuh. hmm so jom la kita kenal2 pencipta kita, x kenal maka x cinta kan!

dah boley jadi gambar utk cover album dah ni..hikhik~


p/s kepala keserabutan, post pun agak keserabutan..sowi manyak2!

Friday, November 6, 2009

random

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..


Aku seronok... seronok sangat hari ini...


Kenapa? Hmm, bukan sebab hari ini kelas sedikit, tapi disebabkan hari ini, aku dapat balik apa yang aku dah lama hilang - kasih sayang aku terhadap seseorang tu..hehe..jgn fikir lain ek..LOL


Setelah berkenalan, bergaul dengan macam2 jenis orang, akhirnya aku dapat konklusikan satu perkara yang telah lama tersimpan dalam kotak fikiran aku - A LITTLE OF SPACE IS GREATLY NEEDED FOR A BETTER RELATIONSHIP. ( po-malaiskiinyer berbunyi- sedikit jarak amat diperlukan dalam sebuah hubungan, po-anglisski lagi seronok kut.) Idea ni mungkin untuk orang2 macam aku, x semua ada masalah yang sama kan..


.......................


Hmm, hari ni kitorang ade masak2-makan2-sama2 dekat rumah apartment kawan kitorang, Alia n Nawal. X sure actually tujuan asal nak wat makan2 nih, (tapi perlu ker alasan untuk nak wat gathering same2 kawan yg dah macam adik beradik nih kan..). Tapi ade jugak la last2 tu kira macam celebrate lg birthday aku dengan Nana.. owh yer, menu kami - Nasi Lemak Bersalji + Ayam Rempah Nak Sekali Mahu Lagi.


........................


Adakah anda tahu:

Jantung kita bekerja dengan mengepam darah sejumlah 5L per minit. Cuba anda kira, sekiranya jantung kita bekerja selama satu jam, satu minggu, satu tahun, malah sepanjang hidup kita. Rupa-rupanya jantung kita telah mengepam darah sebanyak air di lautan. Hebatkan ciptaan Allah!! Hmm, tiba-tiba terfikir, kita macam mane? Sudah cukup ke kita bekerja untuk Dia?



Memory of Egypt~


p/s minggu depan akan jadi minggu hectic lagi sebab physio n Anat tak habis lagi.. Doakan semoga dipermudahkan dan dpt yg terbaik yer!

Wednesday, November 4, 2009

hasil daripada study Anatomy


Tengah2 study Anatomy (ade control Khamis nih), tetiba perut aku lapar la tersgt2, padahal baru je lpas makan kt Mendeleev tuh.. Pikir nak mkn maggie jer, tp boring plak.. So aku pun pasang niat untuk nak masak mushroom sup. (Diingatkan bahawa aku nak masak ni kul 2.30 pg!!) Takat ni baru trial yg ke-2 aku masak mushroom sup.. And yg 2nd trial ni la, hasilnyer wa nak cakap sama lu...MELETOOOOP!!!

So disebabkan x nak kedekut, n nak berbangga sedikit atas kejayaan aku ni, aku pun 4 da 1st time nak share resepi mushroom sup aku ni..hehe

Bahan-bahan:

periuk nasi/rice cooker (sesuai untuk yang nak masak dlm bilik, kul 2 pg,malas nak g dapur)

cendawan button yang dihiris halus, (ade yg besar ckit2 pun xpe, lg sedap..ley kunyah2)

butter

tepung gandum

cube ayam

bawang putih

susu minum

black pepper

daun petrushka (ape2 daun pun boleh la, xde pun xpe)

garam


Cara-cara


1.Panaskan butter dalam periuk and tumiskan bawang putih, (jgn sampai garing!)

2.Masukkan pulak cendawan button tuh. Tunggu la sekejap kasi dia berdecey

3.Masukkan cube ayam bersama air sikit and kacau.

4.Lepas tuh tambah plak tepung gandum. Make sure tepung gandum tu bancuh ngn air before tuang ke dlm periuk(kalau tak potensi untuk sup anda menjadi berketul2 amatlah tinggi)

5.Taburkan daun petrushka, black pepper, n garam secukup rasa.

6.Tunggu sampai dia mendidih, and lepas tuh baru tambah susu.

7.Kacau2 sikit lepas tuh terus tutup suis. (Jangan tunggu sampai susu tuh mendidih)

8.Isikan dalam mangkuk, amik gambar, n letakkan dalam blog.. =)


Ok, nak sambung study balik.. Happy trying and enjoy the sup!

Monday, November 2, 2009

aku masih belasan thn lg!


Allahdullilah Allah masih bagi aku peluang untuk meneroka alam ciptaanNya.. Hari ni genap 19 tahun aku bernafas di muka bumiNya..
Tq ibu and ayah atas segala pengorbanan yg x terhitung banyaknya........... Kalian adalah parent yg terbaeek!
Tq to abg2 n kakak2 ipar yg selalu menceriakan keadaan, bg nasihat2 yg kekadg tah pape tp still bermakne...LOL
N last but not least, of coz tq 2 semua kawan2ku, kawan yg dari sekolah rendah dulu, sri ampangn, MRSM, INTEC, kt MMA ni, semua2 ah atas wish birthday korang!



OMG, its snowing!! for real?!!
Alhamdullilah, hajat aku TAHUN LEPAS untuk menyambut birthday bertemankan salji tertunai juga tahun nih.. Mmg almost sebulan lebih cepat tahun ni salji turun.. Tapi aku excited jer.. yela, dpt jadi winter baby..hehe

Cheese cake beb!!

Owh yer, for dis yr's birthday, geng2 aku telah berjaya buatkan cheese cake (handmade beb, dgn penuh kasih sayang tuh, 2 sebab sedap!!) sempena birthday aku n Nana(dia pun birthday same ari ngn aku).. At first mmg x caye, da la aku ni minat giler cheese cake..haha.. tp hakikat yg sebenarnyer, mmg diorng buat, really2 appreciate it!

I got a cactus!!!

Haha, the one dat I crave since pindah Kuzmin..tetiba teringin nak bela pokok cactus plak.. dis one was given by Ayu n Tirah.. Ni mesti sebab Ayu dgr ak nak beli cactus..x sangka dia da belikan.. right now comel jer cactus tu duk kat depan aku..love it3!!!!! tq guys!!!

10 mins lagi laaa!!!
Haha, this is funny.. Anat-mate aku, Jasper call katenyer nak amik video anat Lydia utk study.. So aku kate ok la dtg jer amik... x lame lepas tuh dia call balik, dia kate dia malas nk dtg, n suruh aku hantarkan ke bilik dia..aku kate aku lg la malas sebab nk kene siap2 pkai tudung lg, biar dia je la dtg amik. so kitorng pun argue3, smpai la aku surrender(sbb dia penah ajar ak biochem aritu..kasi can~). Aku kate kalu nk aku anta, lg 10 mins ak dtg, ade hal ckit.. hehe... mase tuh da nk masuk kul 12 da..aku pun terfikir something, tp x kan laa kut...
ketuk3 n bukak pintu, diorng pun nyanyi la epy birthday utk aku.. kire da belated la sebab da masuk 3 ari bulan, gara2 10 mins aku td..hihi.. hmm mmg x sangka btul geng2 anat aku ni =)


Aimi la belanja..
lepas control yg tah ape2 (sbb ionkina x dtg plak..adoiyai), Evana pun ajak g mkn celebrate birthday aku.. Bukak2 wallet2, alamak kosong..SERIUSLY.. sebab da abis beli bureosh..hihi.. Budak2 laki plak jahat, ade ke patut sruh ak yg blnjer.. Makan kt East Bufet, (tgh kenyang lg nih), total sume da 6199Ru = almost RM600 gak la..tp xde la aku byr, da xde duit kut..tp td hope korng blnje la akunyer ek..

Saturday, October 31, 2009

new friend

I don't know her name..
I don't know who she belongs to..
I've seen her 3 times, at the same day..
Every friday morning..kinda weird I think..
And no matter what the weather are, she still sits on the same bench, at the bus stop..
Seem's like she's waiting for someone..
p/s It's quite rare to see cats around here~
Posted by Picasa

Sunday, October 25, 2009

i'm studying movie

Malam Sabtu, dengan harapan nak stay up sampai pagi, or at least smpai kul 3 or 4 ah..kononnyer nak study gila babi... tapi macam biasa.. bila laptop di depan mata, internet plak nak kata x laju, laju... nak kata slow, x la slow mana.. so aku pun bukak la youtube. Kononnya macam x nak elak aku terngantuk and as a medicine to keep me stay up..
Aku bukak history, bukak balik web page masa aku tgk cerita White Girl, kat tepi tu ade link untuk video2 lain kan, so aku pun terasalah nak tgk cerita ni... namanyer Fingersmith. (Sejak kebelakangan ni aku terminat untuk tgk cerita2 yang slooow mooww, mcm best plak).. Memang x pernah dengar pun movie ni, and xtau pun cerita dia pasal per. So bermulala dari 1 part smpai ke part yang lain.. (Kalau perasan aku da banyak cerita pasal movie plak, bukan nyer yg part study tuh...hmm tu la..)
Bacenyer 2 3 ayat, pastu tgk cerita 1 2 part. Bace lagi 1 pg, pastu tgk lg 2 part cerita.. last2 stay up aku ni dirugikan dengan menonton cerita (in which, later, aku discover yang cerita aku tgk ni bkn movie tp drama) Ahh sudah, patutla byk sgt part nyer.. Aku ni plak bila da tgk movie (in which aku mmg kaki movie) mmg pay 101%, kesian ckgu Histo aku, dia mengajar kat kelas, aku bley plak tido..sorry ckgu!
Hmm anyway, just nak kata, (pada diri sendiri actually), tolonglah!!!! Bila kata nak study tuh, focus la betul2, niat betul2 sebab apa nak study tuh, kalau x, rugi jer mata lebam x cukup tido, ilmu x dpt byk mane pun, haishh~~
p/s xyah la tgk cerita fingersmith tuh, cerita White Girl xpe!!

Wednesday, October 21, 2009

happy birthday to.....

yang selalu buli/sakat aku


yang selalu buat aku nangis (dulu..waktu kecik2)


yang selalu buat lawak sampai aku pecah perut..


yang selalu bagi nasihat yang agak pedas dan menusuk kalbu..


yang selalu bagi kat aku stuff2 dia...x lama lg cam dia plak..hehe...amin


Happy Birthday bg Rudin !!


Moga anda success selalu,
tingkatkan iman, tingkatkan akidah,
tingkatkan business anda juge!


Sunday, October 18, 2009

DeepaRaya

Yesterday, Kuzminian celebrated Deepavali with laughters and tears (because the ayam sambal is so damn spicy, but yet taste so damn good!!!). Thank God I didn't had any stomach ache after the feast!








p/s deeparaya because officially raya not end yet! =P

Tuesday, October 13, 2009

моя первая российская книга

wuhooo, finally I bought myself a story book, (2 actually~)
Hope with these baby steps I can master my Russian language!

Cat in the Boots
p/s I'd pass my physio colloq....finally~ thnks 2 all my friends yg doakan for me and share ur knowledge..Love u guys!!!!
Posted by Picasa

Saturday, October 10, 2009

paham ker?

Tgh2 nak cari idea utk wat project psychology aku ni, tetiba ak terfikir, aku nak wat presentation macam2 po-angliski (in English) ni nanti, ckgu aku paham ker apa aku cakap? Even aku cakap "can you introduce about yourself?" pun dia susah nak paham..hahaha.. so funny!

p/s not in da mood to study yet. Layan dulu Jackson 5~

pyat or pend, does it matter?

Dlm minggu ni je, ade 2 event yg sgt2 berbeda berlaku kat aku.. 1stly untuk class physio, ak kena pending utk kali ke 3, mmg tension tahap gaban. Tanyer soklan yang xde dalam sumber bacaan aku, so mmg sorry la aku nak jawab soalan2 dia yang mmg killer ah.. Muka mmg xley blah da mase tuh, nak nangis pun ader, tapi xla..wat malu jer nanti... so ni kira part failure, sedih, hampeh, and sadis aku ah...
2ndly, sangat2 contra dgn physio aku. and subject nyer Anatomy. Alhamdullilah, mmg color terbang la aku dapat. Walaupun banyak jer salah aku jawab, tapi still ckgu aku bg can. Actually aku pun x sangka yang dia bagi lepas camtu jer, terkejut gakla, nak nangis pun ade.. (aiyo asik nk nangis jer..hehe).. so part ni plak aku nyer victory, happy, n yang sekutu dgnnya..

Tapi bila dipikir2kan balik, atas sebab apa kita berjaya or gagal?? Sebab kita study kuat, kita berjaya, and dats mean kita berjaya atas usaha kita. Betul ker camtu?

Well, kebiasaannya bila someone tuh dapat 5 (5 bersamaan dgn A or 100%), mesti orang sekitar dia akan kata, "wah terer nyer ko!", or "mesti ko rajin study kan?!", or "xxxx giiiiilo!!".. And secara automatic, orang yang dipuji tu pun akan berasa bangga dlm diam dgn kejayaan yang dia dapat hasil usaha dia sendiri..Hmm, mmg betul, kalu rajin=cemerlang, kalu malas=tunggang-langgang..Tapi ade jer orang lain yang rajin, tp result x hebat mane pun.
Hmm, sebenarnye ramai daripada kita terlupa yang kita dapat 5 or A , 3 or fail tu adalah daripada Allah. Dia bagi kita keputusan2 nih adalh untuk menguji tahap keimanan kita kat Dia.. Nak tengokla kalu si polan ni dapat 5, dia jadi camne, bangga ker, or lebih beriman kat Dia ker. And kalu kita fail tuh, nak tgk sama ada kita ni terus putus asa dengan dia or still berharap..

So per yang perlu kita wat kalu dapat markah cemerlang, "Alhamdullilah, moga dengan kejayaan nih aku akan lebih mendekatkan diriku padaMu and jangan jadikan nikmat nih sebagai alasan utk aku lalai dan leka." Kalu kene pend dengan Ionkina plak..(hehe), " Alhamdullilah, moga dengan kesabaran aku, aku dapat tambah pahala and dapat keredhaan dariNya. Lagipun, cikgu wat camtu mesti untuk kebaikan kita gak."

Ayat best untuk di kongsi kat semua: Allah don't require you to be the BEST, He just want you to do the BEST and He will take care of the rest. So dapat 5 or pend, x bermakna ape2, tapi yang lebih bermakna adalah usaha kita.. InsyaAllah =)

p/s skng da autumn, although da weather is kinda tuuut, but da colour of da leaves makes me enjoy every moment it. Welcome autumn!!

Monday, October 5, 2009

cocok..jgn x cocok!!

JANGAN TIRU AKSI INI DI RUMAH
fuhh, best gile arini...dgn class psycho x sampai 30 min, pastu ade inyektsii plak (injection la tuh), mmg sewonok sekawi! Tapi sayangnyer dalam kelas Histo ak tertido plak, adush..sowy Bobo~ hmm ni lah antara muka2 bakal doktor yg tgh practice utk nk cocok orang, aka korang nanti lah..hehe..AWAS!!

Keayuaan tetap ada walau di mana dia berada =P

Rambutnya tidak sedikit pun menghalangnyer utk terus focus mencocok preparation tuh~ LOL

Aku tetap relax and control.... hehe

Posted by Picasa

Sunday, October 4, 2009

proud to be one -100th post ED

Assalamualaikum n selamat semua..
Huhu lama btul aku x post blog nih, this week memang busy la, dgn open house aritu, (ak berbangga sbb da reti masak rendang mantop, n kuah kacang tuh kire lpas ah gak..hehe), dgn colloqiums, dgn masalah jiwa..LOL..
Anyway, aku nak spend some time sempena post ak yg ke-100 nih..hehe..
So, mulanya ak berjinak2 dan berkecimpung dalam blogging2 ni adalah galakan dan sokongan sepenuhnya daripada abang rudin. Atas sebab aku nak fly ke Rusia nih, so dia kate buatlah blog, nanti amik gambar byk2 kat sane, n postkan kat dalam blog, ley la dia n family yang lain tgk...hmm last2, dia la org yang paling least tgk blog aku..hampeh tul.(hehe, tu sbb berani tulis kat sini, sbb tau dia x kan bacenyer, tp kalu bg din bace jgn marah ek =P...hehehe). Before ni, mmg x pernah terlintas pun nak tulis blog. Pelik bila bace blog orang lain, aku terfikir, rajin btul diorng post2 blog nih, lebih baik practice tulis rumusan ker, essay ker, karangan ker utk exam. (ni pemikiran waktu zaman2 sekolah..haha..)
So sejak menapak di bumi dingin nih, ak pun antara orang yang paling excited amik2 gambar nih, dgn harapan nak postkan kat blog utk tatapan umum.. Aku mmg x suka menulis, x kisah la nak tulis essay ker,(tu sebab karangan SPM dulu hampeh..hehe..tp lpas gak.LOL), nak tulis diari ker, ape2 je la.. Tapi as time goes by...cewah.. nak lak bile dah duduk kat Rusia nih, macam2 bende yang best,kureng best, n x best langsung berlaku and terasa seronok utk aku nk share kat semua org..so makin banyaklah tulisan yg korang jumpa dalam blog aku nih.
Dari sesimple2 base hitam, and profile seciput, skang layout da letak lagu la, chat forum la, traffic la, and siap ader followers lagi.. Yang followers ni ak ltak sebab mulanyer aku terperasan ade 1 follower tertulis kat dashboard aku, so ak pun letak la followers kat dlm blog nih.. n daripada sorang tu terus meningkat jadi byk nih (walaupun x sebyk org lain, tp i'm proud sbb ader jugak org minat blog aku nih..hehe..)
So sempena post kali ni special ckit, so aku nak amik kesempatan nih utk mengucapkan tq utk semua pembaca blog aku yang setia membaca kerenah2 aku, gile2 aku, rungutan2 aku..hehe.. To all commentors pulak, tq utk semua pendapat korang, responds korang n pape jela yang korang wat kat dalam blog aku nih..
my kiss to all readers~

p/s actually ade azam baru dgn blog aku nih..harap2 "azam" tuh tercapai...amin

Wednesday, September 23, 2009

akibatnyer jika...

raya ke-2 ade kelas~

separuh mereng =P
Posted by Picasa

Sunday, September 20, 2009

Salam Aidilfitri 09

familyku di sini~
raya, tudung runtuh, & me...haissh
Alhamdullilah, aku diberi peluang sekali lagi utk menikmati bulan Ramadhan n menyambut Aidilfitri ku yang ke 18. Tahun ni da masuk 2 thn aku beraya di perantaun. Tapi x taulah kenapa, suasana raya tahun ni aku sgt2 x terasa. Mungkin raya di Malaysia nnt (maybe next yr or next other year..amiin) lain kut perasaannyer.
Hari ni hari raya, macam biasalah bdak2 Moscow akan attack embassy jer. Tahun ni, berbeza dari thn lepas, student2 kite ni da makin bergaya n gah dgn camera besar masing2..so ramailah fotographer2 yg baru menunjukkan belang dan pokkadot masing2. Aku pn secara automatic xderla mood sgt nk amik2 gmbar nih, kasi can cam yg besar2 tuh beraksi..hehe
Before nak g embassy utk jamuan makan yg sebenar, kami singgah jap ke rumah Aunty Laily. Adelah tolong ckit2..hehe..tp agak terkilan, sbb xdpt join mereka yg lain bergmbr kt tmpat2 hot spot moscow nih.hmm xpe la..xder rezekikan.

Anywhoo, nak wish selamat hari raya, maaf zahir batin kepada semua. Sorry kalau before ni ade pmbace blog, commenter, blogger, or sesape jer yg terasa or marah or benci kat saye, maafkanlah yer, saye manusia biase jer.
antara commentar: suara-hot, seksi, rock, hungga2
strepsil sbgai pengganti duit rayer..hehe

bersama duta Rusia.


p/s kepada mereka yg nk wat open house, open hostel, open apartment, or even open room, sila2 la jemput kami ni yer..hehe

Friday, September 18, 2009

duit rayer moslanka


Hari ni, lpas class biochem bersama ckgu "MP3", kitorng plan utk ke dekanat (MMA admin) utk byr duit hostel kitorng aka mengayakan orang2 Moslanka (agensi yg byk "tolong" menghabiskan duit kitorng di sini).. xder ape sgt nak cerita pun, tp macam tadi, walaupun sepatutnya process pembayaran ni boleh amik masa 2-3 min, tp macam biasalah.. xkan x knal dekanat kan, habis2 dlm kul 3 lbey gak. Masalahnyer diorng x nak terima duit yg ader tanda2 or cop2. Nak yg bersih2 lah konon.. xpelah, sebabkan ni 2nd last puasa, kitorng redha jela...

FYI, kitorng yg duduk kat hostel yang bukan under MMA mmg kena byr 2x lebih, so bila time nak bayar kat bank tuh, kena plak bayar 20USD utk transaction. And bila dah sampai kat counter, katanya kena byr lagi extra 15USD, utk ape?? Eden pon xtaulah jang~~


p/s Malam nih last terawikh, tapi xtau kenape...tetiba terasa sayu sgt..... maybe rindu kat family kut =(

Sunday, September 13, 2009

Lu pikir la sendiri~

Sesetengah dari kita, apabila mengeluarkan pendapat ataupun hujah terhadap seseorang, kita tidak berfikir sebelum melakukannya.. Kita hanya menyuarakan rasa tidak puas hati kita dan sekali gus membuat kesimpulan yang mungkin tidak adil utk orang tersebut.. Sepatutnyer, kite perlu berfikir lebih luas dan fikirkan, apakah yang mungkin difikirkan oleh pihak tersebut, apa yang mereka rasakan..
Mungkin sesetgh perkara yang membuatkan kita x suka or benci, mungkin berpunca daripada diri kita sendiri. Kita yang tidak mempunyai inisiatif sendiri, malas, ingin mengambil jalan mudah dan akhirnya menyusahkan pihak tersebut. Dan akhirnya, apabila permintaan kita tidak dipenuhi ataupun keinginan kita utk sesuatu itu terjadi tidak berlaku, maka pihak tersebut dipersalahkan. Patutkah? Tidakkah itu dikira sebagai mementingkan diri sendiri? Kata Nabil, "Lu pikir la sendiri!!"
p/s post ni x bley diaplikasikan utk org2 "negara itu" yer. Mereka tu mmg xley nk wat pe dah..

my superman

video

Currently addicted so much to him, and his bro too. =P

Thursday, September 10, 2009

"this is not diencephalon! ooooih kashmar!!! "


Hari ni aku blajar pasal otak or brain or encephalon. Actually dari last week dah start blajar. Tapi dis week aku blajar pasal semua sulci n gyri yang ader kat kepala hotak kite semua. FYI, sulci n gyri tu macam alur2 yang ader kat otak kite tuh, yang serabut2 tuh.. Ape yang interesting, dalam setiap gyrus2 yang ader kat otak kite nih, ader fungsi yang berbeza2. bayangkanla, structure dia yang macam tuh, tapi bley jadikan hidup kite almost perfect, dengan otak kite wat kerja harian kite, dgn otak kite selesaikan problem2 dgn orang rusia nih..(hehe x abih2), dgn otak jugak kite berkasih sayang..meeow


Itu baru cerita pasal otak, blum nyer part2 dia lagi, tapi kalu aku nak cerita kang da jadi class tutorial online utk anat la plak. Tapi ape yang aku nk focuskan di sini adalah, cewah~, betapa hebat nyer ciptaan yang Allah buat utk kita. Dan betapa sempurna nyer setiap process yang berlaku daripada ciptaanNya. Kekadang aku selalu terlupa, and selalu nak menyalahkan, kenapalah aku macam ni, kenapalah aku macam tuh, tapi bile kite kaji2, kite belek2 buku anat tuh, baru lah tersedar yang kite ni dinugerahkan sgt2 banyak nikmat, cuma kite jer yang x tau.. hmm dat's why lah, aku nak amik medic nih salah 1 tujuan sebab nak tau segala penciptaan Allah (especially diri or badan kite) and at the same time latih diri utk jadi orang yang lebey bersyukur. So kepada kawan2ku or sesape yg m'baca post aku kali nih, sama2 la kite jadikan study kite or urusan, or pekerjaan or as a whole our life ni 1 cara utk mendekatkan diri kite padaNya. So dalam kite wat kerja2 kite, kan best alang2 dapat pahala sekali. so sekian sesi tazkirah pendek dari aku yang x berapa nak pandai bg org tazkirah..ngahaha.. renung2kan dan selamat beramal!!


p/s baru balik dari class anat, mmg cikgu Lydia ku itu "terbaek" dari ladang!! ok aku dah ngantuk~

Wednesday, September 9, 2009

suke suki korang!!

Ni lagi satu bende aku nak bengangkan. Tapi bkn pasal negara yang "tercintaik" tuh. Tapi pasal satu negara yang x berapa nak jauh dari negara kite sendiri.. Camne x bengang, tetiba bising2 nak halau orang Malaysia dari negara dia, dah la orang2 yang dia nak halau tuh orang2 bijak pandai. Diorang x pikir ker rkyat diorng yang berhimpit2 nak datang kerje kat sini, yang dah kerje kat sini, yang dah beranak pinak, rumah banglo bertingkat2 mengalahkan orang Malaysia sendiri. Depa x pikiaq kah? Kok yer nak hanta balik orang Malaysia dari negara ko tuh, make sure ko panggil balik sume orang2 ko balik negara ko, cemar jer!! Ni yang mengurangkan mood aku nak tgk cerita Upik Abu & Laura nih..OOh My Gosh!!

Haishh, wat pe lah nak gaduh pasal bende2 kecik.. kite ni asal usul nak lbey kurang same jer, aku ngumpat ko, ko paham, ko ngumpat aku, aku paham, lain lah kalu ngumpat orang rusia, diorang tadak paham punyer. (Asal ckp pasal ngumpat plak nih?!)

p/s Asal post aku nak marah2 jer ni ek? x baik tau!! haha mengong~ gambar baru pn xder, xder mood la nak amik..

Monday, September 7, 2009

"benci tahap gaban"ed

Apakah Negara yang paling bangang yang pernah wujud di dunia?
Siapakah rakyat yang paling bangang yang pernah wujud di dunia?
Jawapannyahanyalahsatu –iaiturusiaku,Negara “tercintaik”!!
Pesanan dari hati ke hati wat org2 kampung2ku, kalau orang2 dari Negara ni dtg ke Malaysia or mane2 yang korang jumpe, jgn cakap sepatah haram pn bahasa inggeris mahupun ape2 bahasa yang diorng paham, biar diorng menggelupur x paham ape2. Kalau korng nak jual ape2 barang kat diorng, jual lah dengan harga yang paling mahal, smpai x sorng pn mampu nak beli. Kalau diorng nak mintak tolong ape2 bantuan, jgn sesekali ringan tgn nak tolong diorng, baik tolong orang2 lain yang dlm cerita “Bersamamu“ tuh.
Ni dah masuk thn ke2 dah aku kat sini, mmg dari mula jejak sampai skang masalah asik x setel2, agak2 camne lah life kat Malaysia, mesti sempoi abis..
ARRRRRGGGH aku tgh tension tahap bapak nyer bapak nih..

Ditulis pada 4 Sept sebab internet xder lagi kat hostel aku yang macam bangang ni! Sekian terima kasih.. kinikulega...

currently i'm crazy on faizal tahir!! malaysia 1

Thursday, August 20, 2009

Baju Raya in the making

Few days ago, my mum and I had our little me-time in Jusco. We searched for my autumn jacket and few more shirts and stuff to be packed back to Moscow. FYI I'll be leaving Malaysia next Monday. So, scrolling and scrolling... my eyes were stucked on rows of baju kurung and I was thinking, WTH, angkat saje as my baju raya. So today, I decided to decorate my baju raya with labuci and manik. Guess what, RM50++ baju kurung has turn into RM80-90++
Be smart to look smart!

Monday, August 17, 2009

dream house..maybe


Bile dah lame sangat tengok gambar nih, tetiba terfikir plak 1 day nak ade rumah macam ni. Maybe not full kayu, sebelah dalam mungkin batu kut.. dan tangga digantikan dengan lift..hehe So boleh lah abg Rudin sketch kan, abg long supervise kan, and abg Adie bayarkan.. Kesimpulannya, sayangilah abang2 anda...hehe

p/s pic taken during summercamp 09 kat Nur Bukit Unggul Eco Resort.

Wednesday, August 12, 2009

new lesson learned




Setelah hampir sthn jagung guna camera ak nih, baru la tau cmne nk guna macro dgn sebaik2nyer!! ak sgt2 GUMBIRA.. lepas ni byk lerr gmbar macro dari aku..hehe

p/s abang rudin suruh puji dia sebab dia yg ajar..pluekhh~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.