Wednesday, September 23, 2009

akibatnyer jika...

raya ke-2 ade kelas~

separuh mereng =P
Posted by Picasa

Sunday, September 20, 2009

Salam Aidilfitri 09

familyku di sini~
raya, tudung runtuh, & me...haissh
Alhamdullilah, aku diberi peluang sekali lagi utk menikmati bulan Ramadhan n menyambut Aidilfitri ku yang ke 18. Tahun ni da masuk 2 thn aku beraya di perantaun. Tapi x taulah kenapa, suasana raya tahun ni aku sgt2 x terasa. Mungkin raya di Malaysia nnt (maybe next yr or next other year..amiin) lain kut perasaannyer.
Hari ni hari raya, macam biasalah bdak2 Moscow akan attack embassy jer. Tahun ni, berbeza dari thn lepas, student2 kite ni da makin bergaya n gah dgn camera besar masing2..so ramailah fotographer2 yg baru menunjukkan belang dan pokkadot masing2. Aku pn secara automatic xderla mood sgt nk amik2 gmbar nih, kasi can cam yg besar2 tuh beraksi..hehe
Before nak g embassy utk jamuan makan yg sebenar, kami singgah jap ke rumah Aunty Laily. Adelah tolong ckit2..hehe..tp agak terkilan, sbb xdpt join mereka yg lain bergmbr kt tmpat2 hot spot moscow nih.hmm xpe la..xder rezekikan.

Anywhoo, nak wish selamat hari raya, maaf zahir batin kepada semua. Sorry kalau before ni ade pmbace blog, commenter, blogger, or sesape jer yg terasa or marah or benci kat saye, maafkanlah yer, saye manusia biase jer.
antara commentar: suara-hot, seksi, rock, hungga2
strepsil sbgai pengganti duit rayer..hehe

bersama duta Rusia.


p/s kepada mereka yg nk wat open house, open hostel, open apartment, or even open room, sila2 la jemput kami ni yer..hehe

Friday, September 18, 2009

duit rayer moslanka


Hari ni, lpas class biochem bersama ckgu "MP3", kitorng plan utk ke dekanat (MMA admin) utk byr duit hostel kitorng aka mengayakan orang2 Moslanka (agensi yg byk "tolong" menghabiskan duit kitorng di sini).. xder ape sgt nak cerita pun, tp macam tadi, walaupun sepatutnya process pembayaran ni boleh amik masa 2-3 min, tp macam biasalah.. xkan x knal dekanat kan, habis2 dlm kul 3 lbey gak. Masalahnyer diorng x nak terima duit yg ader tanda2 or cop2. Nak yg bersih2 lah konon.. xpelah, sebabkan ni 2nd last puasa, kitorng redha jela...

FYI, kitorng yg duduk kat hostel yang bukan under MMA mmg kena byr 2x lebih, so bila time nak bayar kat bank tuh, kena plak bayar 20USD utk transaction. And bila dah sampai kat counter, katanya kena byr lagi extra 15USD, utk ape?? Eden pon xtaulah jang~~


p/s Malam nih last terawikh, tapi xtau kenape...tetiba terasa sayu sgt..... maybe rindu kat family kut =(

Sunday, September 13, 2009

Lu pikir la sendiri~

Sesetengah dari kita, apabila mengeluarkan pendapat ataupun hujah terhadap seseorang, kita tidak berfikir sebelum melakukannya.. Kita hanya menyuarakan rasa tidak puas hati kita dan sekali gus membuat kesimpulan yang mungkin tidak adil utk orang tersebut.. Sepatutnyer, kite perlu berfikir lebih luas dan fikirkan, apakah yang mungkin difikirkan oleh pihak tersebut, apa yang mereka rasakan..
Mungkin sesetgh perkara yang membuatkan kita x suka or benci, mungkin berpunca daripada diri kita sendiri. Kita yang tidak mempunyai inisiatif sendiri, malas, ingin mengambil jalan mudah dan akhirnya menyusahkan pihak tersebut. Dan akhirnya, apabila permintaan kita tidak dipenuhi ataupun keinginan kita utk sesuatu itu terjadi tidak berlaku, maka pihak tersebut dipersalahkan. Patutkah? Tidakkah itu dikira sebagai mementingkan diri sendiri? Kata Nabil, "Lu pikir la sendiri!!"
p/s post ni x bley diaplikasikan utk org2 "negara itu" yer. Mereka tu mmg xley nk wat pe dah..

my superman

video

Currently addicted so much to him, and his bro too. =P

Thursday, September 10, 2009

"this is not diencephalon! ooooih kashmar!!! "


Hari ni aku blajar pasal otak or brain or encephalon. Actually dari last week dah start blajar. Tapi dis week aku blajar pasal semua sulci n gyri yang ader kat kepala hotak kite semua. FYI, sulci n gyri tu macam alur2 yang ader kat otak kite tuh, yang serabut2 tuh.. Ape yang interesting, dalam setiap gyrus2 yang ader kat otak kite nih, ader fungsi yang berbeza2. bayangkanla, structure dia yang macam tuh, tapi bley jadikan hidup kite almost perfect, dengan otak kite wat kerja harian kite, dgn otak kite selesaikan problem2 dgn orang rusia nih..(hehe x abih2), dgn otak jugak kite berkasih sayang..meeow


Itu baru cerita pasal otak, blum nyer part2 dia lagi, tapi kalu aku nak cerita kang da jadi class tutorial online utk anat la plak. Tapi ape yang aku nk focuskan di sini adalah, cewah~, betapa hebat nyer ciptaan yang Allah buat utk kita. Dan betapa sempurna nyer setiap process yang berlaku daripada ciptaanNya. Kekadang aku selalu terlupa, and selalu nak menyalahkan, kenapalah aku macam ni, kenapalah aku macam tuh, tapi bile kite kaji2, kite belek2 buku anat tuh, baru lah tersedar yang kite ni dinugerahkan sgt2 banyak nikmat, cuma kite jer yang x tau.. hmm dat's why lah, aku nak amik medic nih salah 1 tujuan sebab nak tau segala penciptaan Allah (especially diri or badan kite) and at the same time latih diri utk jadi orang yang lebey bersyukur. So kepada kawan2ku or sesape yg m'baca post aku kali nih, sama2 la kite jadikan study kite or urusan, or pekerjaan or as a whole our life ni 1 cara utk mendekatkan diri kite padaNya. So dalam kite wat kerja2 kite, kan best alang2 dapat pahala sekali. so sekian sesi tazkirah pendek dari aku yang x berapa nak pandai bg org tazkirah..ngahaha.. renung2kan dan selamat beramal!!


p/s baru balik dari class anat, mmg cikgu Lydia ku itu "terbaek" dari ladang!! ok aku dah ngantuk~

Wednesday, September 9, 2009

suke suki korang!!

Ni lagi satu bende aku nak bengangkan. Tapi bkn pasal negara yang "tercintaik" tuh. Tapi pasal satu negara yang x berapa nak jauh dari negara kite sendiri.. Camne x bengang, tetiba bising2 nak halau orang Malaysia dari negara dia, dah la orang2 yang dia nak halau tuh orang2 bijak pandai. Diorang x pikir ker rkyat diorng yang berhimpit2 nak datang kerje kat sini, yang dah kerje kat sini, yang dah beranak pinak, rumah banglo bertingkat2 mengalahkan orang Malaysia sendiri. Depa x pikiaq kah? Kok yer nak hanta balik orang Malaysia dari negara ko tuh, make sure ko panggil balik sume orang2 ko balik negara ko, cemar jer!! Ni yang mengurangkan mood aku nak tgk cerita Upik Abu & Laura nih..OOh My Gosh!!

Haishh, wat pe lah nak gaduh pasal bende2 kecik.. kite ni asal usul nak lbey kurang same jer, aku ngumpat ko, ko paham, ko ngumpat aku, aku paham, lain lah kalu ngumpat orang rusia, diorang tadak paham punyer. (Asal ckp pasal ngumpat plak nih?!)

p/s Asal post aku nak marah2 jer ni ek? x baik tau!! haha mengong~ gambar baru pn xder, xder mood la nak amik..

Monday, September 7, 2009

"benci tahap gaban"ed

Apakah Negara yang paling bangang yang pernah wujud di dunia?
Siapakah rakyat yang paling bangang yang pernah wujud di dunia?
Jawapannyahanyalahsatu –iaiturusiaku,Negara “tercintaik”!!
Pesanan dari hati ke hati wat org2 kampung2ku, kalau orang2 dari Negara ni dtg ke Malaysia or mane2 yang korang jumpe, jgn cakap sepatah haram pn bahasa inggeris mahupun ape2 bahasa yang diorng paham, biar diorng menggelupur x paham ape2. Kalau korng nak jual ape2 barang kat diorng, jual lah dengan harga yang paling mahal, smpai x sorng pn mampu nak beli. Kalau diorng nak mintak tolong ape2 bantuan, jgn sesekali ringan tgn nak tolong diorng, baik tolong orang2 lain yang dlm cerita “Bersamamu“ tuh.
Ni dah masuk thn ke2 dah aku kat sini, mmg dari mula jejak sampai skang masalah asik x setel2, agak2 camne lah life kat Malaysia, mesti sempoi abis..
ARRRRRGGGH aku tgh tension tahap bapak nyer bapak nih..

Ditulis pada 4 Sept sebab internet xder lagi kat hostel aku yang macam bangang ni! Sekian terima kasih.. kinikulega...

currently i'm crazy on faizal tahir!! malaysia 1

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.