Saturday, October 10, 2009

pyat or pend, does it matter?

Dlm minggu ni je, ade 2 event yg sgt2 berbeda berlaku kat aku.. 1stly untuk class physio, ak kena pending utk kali ke 3, mmg tension tahap gaban. Tanyer soklan yang xde dalam sumber bacaan aku, so mmg sorry la aku nak jawab soalan2 dia yang mmg killer ah.. Muka mmg xley blah da mase tuh, nak nangis pun ader, tapi xla..wat malu jer nanti... so ni kira part failure, sedih, hampeh, and sadis aku ah...
2ndly, sangat2 contra dgn physio aku. and subject nyer Anatomy. Alhamdullilah, mmg color terbang la aku dapat. Walaupun banyak jer salah aku jawab, tapi still ckgu aku bg can. Actually aku pun x sangka yang dia bagi lepas camtu jer, terkejut gakla, nak nangis pun ade.. (aiyo asik nk nangis jer..hehe).. so part ni plak aku nyer victory, happy, n yang sekutu dgnnya..

Tapi bila dipikir2kan balik, atas sebab apa kita berjaya or gagal?? Sebab kita study kuat, kita berjaya, and dats mean kita berjaya atas usaha kita. Betul ker camtu?

Well, kebiasaannya bila someone tuh dapat 5 (5 bersamaan dgn A or 100%), mesti orang sekitar dia akan kata, "wah terer nyer ko!", or "mesti ko rajin study kan?!", or "xxxx giiiiilo!!".. And secara automatic, orang yang dipuji tu pun akan berasa bangga dlm diam dgn kejayaan yang dia dapat hasil usaha dia sendiri..Hmm, mmg betul, kalu rajin=cemerlang, kalu malas=tunggang-langgang..Tapi ade jer orang lain yang rajin, tp result x hebat mane pun.
Hmm, sebenarnye ramai daripada kita terlupa yang kita dapat 5 or A , 3 or fail tu adalah daripada Allah. Dia bagi kita keputusan2 nih adalh untuk menguji tahap keimanan kita kat Dia.. Nak tengokla kalu si polan ni dapat 5, dia jadi camne, bangga ker, or lebih beriman kat Dia ker. And kalu kita fail tuh, nak tgk sama ada kita ni terus putus asa dengan dia or still berharap..

So per yang perlu kita wat kalu dapat markah cemerlang, "Alhamdullilah, moga dengan kejayaan nih aku akan lebih mendekatkan diriku padaMu and jangan jadikan nikmat nih sebagai alasan utk aku lalai dan leka." Kalu kene pend dengan Ionkina plak..(hehe), " Alhamdullilah, moga dengan kesabaran aku, aku dapat tambah pahala and dapat keredhaan dariNya. Lagipun, cikgu wat camtu mesti untuk kebaikan kita gak."

Ayat best untuk di kongsi kat semua: Allah don't require you to be the BEST, He just want you to do the BEST and He will take care of the rest. So dapat 5 or pend, x bermakna ape2, tapi yang lebih bermakna adalah usaha kita.. InsyaAllah =)

p/s skng da autumn, although da weather is kinda tuuut, but da colour of da leaves makes me enjoy every moment it. Welcome autumn!!

4 comments:

tqah mamat said...

disokong!!!
btol tue aimie..
bersyukur itu yg ptng.. :)

i.am.me said...

hmm, betul.. tu la yg aku cuba didik dlm diri aku nih!!

syahir said...

=)..
boleh x nak like post ko yang ni cam kat fb??..
hihi
=D

i.am.me said...

oooh so sweet, tq!

ni juz pndng ak jer~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.