Saturday, February 28, 2009

Maslenitsa Den = Butter Day




Well..well... butter day?! hmm..pelik tapi benar!! If you guys nak tau, kat Rusia ni diorng memang sambut perayaan yang pelik2 sikit. Contohnyer, ader Man's Day, Woman's Day (ni maybe biasa kut..tp siap ader cuti tau!!) n yang saye baru pergi ni adalah Butter Day, lebih kurang camtuh la translationnyer. So, pe kebendanyer nih? Hah, sbenarnyer Maslenitsa Den aka Butter Day ni disambut untuk menyambut musim spring yang hampir nak tiba (tp kalu nk tgk suhu skang mcm lmbat lg jer...) So butter or mentega ni dijadikan sebagai simbol matahari, hot, warm dan sekutu2nyer..


Yang best plak, perayaan ni disambut bersama dengan blini - pancake. FYI, kat Rusia ni blini mmg famous..Walaupun makanan popular diorng tak la sehebat dan se"amazing" makanan negara kita, tp harga dia mmg x boley blah la.. 1 keping yg kecik yang boleh buat taik gigi tu harga nak smpai 50-100 Ru = RM5-10.. ngarut kn?! so, sori la saya nak beli, ye la kedekut ckit!! hehe... baik beli sharma.lg kenyang. k back to story, kitorng pergi kat Kolomenskaya (Red Square pun ader gak), wat muka tebal ckit tnyer direction, kitorng pun sampai la ke destinasi yang dituju. hmm, at first terasa mcam agak hampeh, tp melihat muka2 org Rusia yg happy2 tuh(which they are very rarely be found), kitorng pun enjoying ourself. kt sana ader tmn tema, fun fair, gerai blini, nyanyian n hmm, pe lg ye..tu jer kut..


okla, malas nk tulis lg..tgk la gmbar2 ni ek.. -out-














































Posted by Picasa

4 comments:

Amir said...

maslenitsa kat sni lg meriah weyh!
lawak la gambar2 orang tu

i.am.me said...

really?! haha, kat moscow tu je la yg diorng mmpu buat wei..agak syahdu la..haha

khalil said...

pe mksud muka happy org rusia yg rarely 2 b found??

jrg semyum macam ak?
hhahaha

tp event de x sekaler2 mcm kt sini kn? putih is da bkground..hehe

tc dear!

i.am.me said...

hmm, kalu ko nmpak org rusia yg ceria2 tu mmg ko rasa pelikla..hehe.. hmm, tula aku kate. ckp jer nk spring, tp sjuk jer lg.. ckp pasal color2 tu, tetiba rindu plak kat pasar malam m'sia..huhu..
tc 2 u too. muah!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.