Thursday, February 11, 2010

Istanbul pt-1


"X rugi duit MARA aku!!" Itulah apa yang aku dapat sum upkan dari semua tempat yang aku jelajah untuk winter trip kali ni. Syukur sebab adenya kengkawan yg masing2 menunjukkn belang dan kehebatan mereka dalam merantau nih. 5 hari kami di Istanbul, memang kami teroka sampai habis, kecuali beberapa tempat je yg kami rase x pergi pun x pe. X seperti winter trip tahun lepas, kali ni kami tidak ditemani tourist guide, semuanya kami ber-6 lakukan sendiri, beli itu, beli ini, cari itu cari ini.. Kalau nak kata sesat tuh mmg x payah cerita dah. Kitorang pernah kene berjalan sampai 2km untuk sampai ke satu tempat tu. Alhamdullilah dlm jln2 tuh, sempat plak "terjumpa" shopping mall and ada KFC utk mereka2 melepaskan geram.

Kami sampai ke Istanbul agak petang, tp disebabkan winter, siang makin pendek, jadi keadaan pun da gelap. Kami terkejut sebab sesampainyer kitorang di sana, saljinye, dgn anginnye..."humangai!!" kuek gilo jang! Nak pulak lepas tuh hostel kitorang xde heater, hambik kau, same je la sejuknyer di luar or di dalam. Perut pun dah lapar, macam biasa kalau da sampai kat negara majoriti Islam ni, kalau boleh mmg nak belasah semua makanan yg ada. Kami pun bertekad la utk "jalan2 cari makan!" OOoo yer, duit x tukar lg (tindakan yg sgt "bijak"), semua pegang duit US Dollar, Euro, mata wang Turki aka Lira semua x tukar lg.. kitorng pun g la cari money changer, nk cucuk duit Malaysia dah kul 12 mlm, tutup. Jalan punyer jalan punyer jalan.... semua kedai money changer da tutup..alangkah sedihnyer kami pun pulanglah kembali ke hostel, dgn sejuk2 tuh kitorg pun menjamahlah maggi jenama Rolton keluaran Rusia yg dibeli sewaktu di Moscow itu. TT

Antara tempat yang kami pergi kat Istanbul:

Hadja Sophia
Dahulunyer gereja, selepas dtgnyer kerajaan Uthmaniah dijadikan masjid. Kini selepas Kamal Atarturk, dijadikan muzium. Menariknyer bangunan ni, kalau tgk dalam gmbar ade mariam, isa, and ade kalimah Allah n Muhammad. Ceritanyer camni... masa Sultan Muhammad Fatih(my new inspiration!!) jadikan Hadja Sophia ni masjid, diorang hanya tampal je lukisan2 tuh dgn kertas, sbb x nak kacau ape yg ade. So bile orang skang kaji2 bangunan tu, diorang pun perasan ade lukisan2 tu and cabut kertas2 tampalan tuh. And lepas sekian lama org2 confius sama ada Hadja Sophia ni masjid or gereja, Kamal Ataturk yg "bijak pandai" ni pun jadikan la ia muzeum. Lagi tempat yang kitorang pergi adalah masjid Sultan Ahmed atau name glamour nyer masjid Biru, New Mosque, Topkapi Palace, Kariye Muzium, Sultan Ayub Mosque, Grand Bazaar, Spice Market and byk lg ah..
Tips utk cuti2 anda di Istanbul:
1. kalau gi waktu winter pakai la baju tebal2 ckit ek, sbb cuaca dia mmg x menentu! And make sure tmpat tinggal anda ada HEATER!!!!
2. Kalau nmpak kat tepi jalan ade org jual jagung, jgn beli sbb anda akn tertipu dgn luaran jagung tersebut. (x judge the jagung by its colour!)
3. Mesti order apple tea sbb mereka sgt sedap.
4. Kalau xtau sesuatu mknn or minuman jgn order, kalau nk juga tnyer taukey kedai dulu, sbb anda mungkin akan menyesal, sbg contoh - Ayran (sjenis minuman yg di order oleh ayu, tp akhirnyer aku jugak tukang abiskan..hehe
5. Kalau jalan kat Grand Bazaar or Spice Market, jgn hiraukan jeritan2 org kedai sperti "Malaysia??!!, "apa kabar!", "excuse me!"sbb lama2 anda akan bosan. Ada 1 incident, mangsanya Sheila. Orang kedai panggil dia, dia kata"miss, u drop something!", Sheila pusing belakang, lelaki tu sambung"u drop my heart!" ....mmg mengong!
6. Kalau nak beli barang or souvenir, bargain sampai dpt half price or more.
7. Jangan malu2 utk mntak tolong kalau ada pape probs, sbb org2 Turkey sgtla baiknya!
,


Posted by Picasa

10 comments:

khalil said...

jeles!!!!!!!

miss shydateddy said...

haha..bestkan istanbul..love it..
tp part yg jagung tu..time ktrg g beli maybe lucky dpt jagung yg manis n sedap~ ;)

i.am.me said...

khalil: hehe, xpe nnt ur time wil come jugak!

miss syhdateddy: seriusly yg kitorng beli semuanyer da opposite dgn wat u got..hmm xpe, jagung msia jugk yg sedap!

zulaikha said...

hehe...turki mmg besttt! :)

awk msti borong apple tea kt grand bazaar bnyak2 kan? :D

i.am.me said...

betul3!!
hehe, peliknyer, kali ni x shopping sgtla, utk diri sdiri ade la ckit2, sbb abg penah g dulu, so da puas da minum apple tea..hehe

samanosuke_04 said...

ceh3... xleh lwn berlin lg.. :p

i.am.me said...

eleh, berlin ade tembok busuk tu jer~ heh heh

hisham said...

salam terjah...wow...syoknyer p sane...bile la i nk p sane ni ni....tk cre

kesian said...

Aiikk...lapan orang semua pompuan.
you all ni lesbian ke?
Takkan tak ada pelajar lelaki yang
di taja MARA.

KEsian..

sexless life...hmmmm

i.am.me said...

kesian: awak mmg kesian, dan patut dikesiankan..sungguh berfikiran sempit, cetek dan agak lembat ala2 bengap ckit. dah la x reti mmbaca, (saya kata 6 orng, bukan 8), lepas tu macam gila sex jer, asal, x cukup kasih sayang ke dik oi? Kesian kamu.. banyak2 istighfar yer, hidup kita x lama kat dunia ni, bila2 je nyawa boley kena tarik..

n by da way, ada je lelaki tajaan MARA, hebat2 diorng tu!!

p/s seronok pulak bila sekali sekala ada pengkomen yg mcm ni..menarik =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.