Tuesday, February 23, 2010

Istanbul pt-3

Assalamualaikum...

Sementara menunggu jamuan makan CNY anjuran penduduk2 hostel Kuzmin yang akan berlangsung beberapa minit lagi, perut aku yang agak lapar membuatkan aku tidak khusyuk untuk menatap nota2. Lantas update blog lah aku pilih sebagai pengisi masa..(ish3 patutnyer baca Quran ke, b'zikir ker... )

Banyak sangatlah nak cerita pasal Istanbul ni sampai dah x tercerita dah dibuatnyer.. Istanbul ni satu jer, kalau nak betul2 enjoy trip anda ke sana, mesti tau sejarah dia, baru best..Kalau agak2 x sempat sgt nak cari buku pasal tempat2 dia, or online, sesetengah tempat tuh ada description pasal sejarah dia.So jgn segan silu bacalah mana yg termampu..

Last post pasal Istanbul ni, makanan kut..

Bagi mereka yang berasal dari kawasan2 kurangnya makanan halal dan kempunan sgt nak melantak makanan sedap tepi2 jalan, Istanbul adalah salah satu pilihan anda.(tapi masih x dpt menandingi Malaysia dan Egypt!!) Makanan yang famous kat Istanbul ni kebab. Mana2 kedai mesti jual kebab punyerla.. Harga bergantung kepada lokasi. Kami tinggal kat area berdekatan Sultan Ahmed, so tourist attraction byk kat situ. Nak dapat mknn yg murah tu susah ckit. So kalau nak yang lebih murah, jalan2 ckit dekat luar Spice Market, kat situ ada banyak kedai kebab yg murah2!

Nak order air pulak, nak2 untuk taraf student2 yang duit pun macam cukup x cukup je nak belanja, order la Turkish Tea. Tea nyer pekat gile, tp sedap je la.. Tapi paling aku suka x lain x bukan Apple Tea. Even kat Bazaar2 nnt ada byk jual serbuk Apple Tea or mcm2 lg jenis (orange, kiwi, ros i tak dalee), maka boleh lah sekiranya korang nak menikmati tea walaupun tidak berada di Istanbul.

Turkish Delight- ni antara makanan yang perlu beli. Bagi aku rasanye macam marshmellow, tp ada jugak yg rasa lain. Macam2 colour, macam2 saiz, macam2 harga.. Rambang mata woo.. (pesanan ringkas, kalau boleh jgn beli yg dalam kotak kecik, harga murah..sebabnyer bila bukak2, ada 4 ketul je dlm tuh..anda akan menangis sendirian.. In fact, nak bg orang pun cm x sedap jer~)

Aku rindu pada roti ala2 pretzel kat sana.. Roti ni aku xtau la nama dia, tapi byk jual kt tgh2 jalan, tepi2 jalan. Harga murah jer. Walaupun roti ni xla panas, dan sedikit keras, tapi mmg sedap bila dia lalu kat dalam mulut anda! Cubalah..

Oklah, itu sahaja post untuk Istanbul, nak lebih lanjut, pergi la sendiri. Kalau x mampu, google je la!








Posted by Picasa

3 comments:

dimianz said...

oit2..haha..aq nk aktif blik blogging kowt...went to Kursk last september actually but i guess i'm just not up to the challenge kowt..erm..aq ase nk abihkn diploma and then choose some sort of path for my future...de mse check out ar my blog and comment(just in case aq post smething new or just catching up an)...n ya, i am glad to know that u r doin well there and knowing that just light up my spirit to achieve..(n.n)..tke cre ya...

samanosuke_04 said...

booooo!!! takleh lawan wafel ngan coklat belgium!

i.am.me said...

samanoxsuke: ckp je x gune!! bagi aku rasa..hhaha..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.