Saturday, November 7, 2009

being alone. ok ker??

Assalamualaikum n selamat semua~


huhu, x sangka...mmg x sangka.. dlm 1 malam ak bace 3 blog pasal being alone..


Aku ingtkan aku sorang je mengalami perasaan ni.. Actually, mase bace blog2 diorang tuh, n bila reflex balik kat aku..hmm rase2nyer aku lg teruk dari diorang kut..



Let me tell u a lil bit about my life - being alone~


1stly, aku bergroup dgn 2 org perempuan (termasuk aku skali) n 4 org jejaka x berapa nak tampan. 2ndly, kwn aku yg perempuan sorang tuh duk kat rumah lain.
So ceritanyer bermula....


Kebiasaannya, class aku x sama waktu dgn housemate aku yang lain (as diorng group lain). So mmg pagi2 aku akan menapak ke kelas sorang2.. Tunggu bas-naik metro-jalan nak gi kelas yg nak kate jauh, jauh gak-n balik rumah balik-sorang2. Bila dipikirkan balik, terasa scary marry jugak jalan sengsorang nih, kut2 tgh2 jln kene kidnapped ker, kene kejar anjing ker, jatuh longkang ker(owh yer takat nih x jumpe lagi longkang kat moscow), kene ngorat ngn mamat russia ker..ngehehehe..


Tapi semua perkara ade hikmah nyer, as Allah lebih tahu akan hambaNya. As time goes by, aku rase semua tu dah xder masalah untuk aku. Aku jadi lebih berdikari and x depend sangat kat orang. In fact lagi seronok kut, bila sorang2 aku rase bebas nak wat ape...DUNIA INI AKU YANG PUNYA!! (macam bahaye la plak bunyi nyer)..haha, xdelah...


Selalunyer bila aku ade peluang being alone(mmg peluang tuh banyak pun!!), aku akan guna masa tuh untuk explore byk2 bende. Sebabnyer bila jln ramai2, kebiasaanyer mesti aku akan borak2, cerita2 x sudah. And bila dah bercerita2 tuh, mane nak tgk org sebelah ker sesape ker.. So back to story.. hmm ape yang aku explore.. haha, yeah....


1. Aku ade 1 tabiat, suka perhatikan orang lain and buat cerita dalam hati (mmg da x de keje la aku). "x tahu lah saye", bak kate Anas Tahir n kemudiannyer difollow oleh aya. Sejak bila tabiat nih dah ade. Bila kat dalam metro especially, aku suka tengok orang2 Russia nih, tgk gelagat diorang, tgk style diorang, tgk cara diorang senyum kat kita (paling jarang berlaku la...tp ade), tgk cara diorang pandang kat kita (macam nak telan kita hidup2), and ade jugak tuh (hah ni selalu berlaku) yang pandang kita dengan sepelik2 nyer, macam x penah tgk kewujudan manusia bergelar islam or melayu. Kadang2, bila ade yang duk stare kat kite atas bawah, lepas tuh aku pun stare balik kat dia, tertunduk depa!! haha, baru takut! hmm, lawak la manusia, lawak la kita nih..pesanan ringkas* kpd org2 Msia, bila nampak org2 asing cm Nigga ke, org Tan2 ker, jgn la duk stare kat diorang..diorng manusia cam kita gak, ade hati ngn perasaan..kesian diorng..huhu.. (sebab da kene kat bdn, baru la tau cammane rase)


2.Masa sorang2 ni jugak la, aku dapat muhasabah diri..ceeewah.. kalau berat sgt perkataan muhasabah diri tuh, boleh kire study diri sdiri la...Kita ni cukup kenal ker dgn diri kita? Tapi persoalan sebenar, perlu ker kenal diri sendiri?? hmm biar lu pikir sendiri la ek! Selalunyer waktu sorang2, aku suka berfikir cara utk nk m'ubah diri, nak transform jd somebody.. hmm niat da ade, tp mungkin penggerak x cukup power lagi..haisssh


3. Boleh melencong ke tempat lain suka suki..haha, tetiba rase nak gi jalan kat mall, pergi jer.. x yah susah2 suruh org lain temankan.. x yah org tuh penat2 nak tunggu kita.. Bebas itu ade la~ Pernah sekali, aku travel 2 shopping centre yg sebesar mid valley tuh (lg besar kut?!) dalam 1 hari..mmg wat the wat la~


Tapi kan, sebenar2nyer suara hati aku selalu meronta2 x nak being alone..Mmg la, sape suka kan.. tp da keadaan mcm tuh..nak wat gana.. Aku selalu tanam dalam hati, "u'r not alone beb, u have Allah besides u all the time!" Bile fikir pasal ni, terus x rase sedih sgt, n redha jer dgn ape yg berlaku kat aku. huk huk~


Owh yer tmbahan.. penah ade kwn cerita kat aku. Dalam dunia ni, bila kita tgk manusia yg happy2, gelak tawa sana sini, tapi hakikat sebenarnyer mereka keseorangan. Sebabnyer Allah dah jauh dari diorng. Owh silap statement tuh, sebabnyer diorng da jauh dari Allah. Dats y dia da x rase kasih sayang Allah tuh. hmm so jom la kita kenal2 pencipta kita, x kenal maka x cinta kan!

dah boley jadi gambar utk cover album dah ni..hikhik~


p/s kepala keserabutan, post pun agak keserabutan..sowi manyak2!

14 comments:

syahir said...

gamba tu mmg bebetol kesunyian n kesepian arr mi ae??
haha..
style2..
btw kesepian tu act kadang2 seriously menyeronokkan orh..
=)

khalil said...

haha~ betul la tu aimi...

tp hati2 sikit bile g jalan2 tuh!

frodo said...

ada org yang lebih lonely dari anda...

nama saya aya said...

dak tahu lah saye!

aku bukan aku said...

yeay~~

kite sekapal aimi!!..

at last..jmpe gk spisis cmni..
haha..

sebagaimana hidup dlm buangan
(mcm hidup di yugo taun lpas)
alone tetap alone..
tp..'best'..!!!

percayalah..
=)

do enjoy it while u can!
i mean..'enjoy' it..
hehe

byk mase nk knl diri kn?
byk bende bole fikir..kn?

dan kau tahu apa yang kau patut tahu..

aha~
byk pla..huhu

sorry..
=p

Razrin said...

grupmate aq pown, aq je duduk kt skodnens... mmg slalu alone gk, and i feel good to know that there's someone like me..hye! welcome to the club!

UMAH said...

try dgr lagu 'stand ALONE' by native deen!!!

SEGi said...

hoho..i like this post

dr.lateral said...

being alone is the best!..agreed..haha..tapi..bukan slalu!!...perlukan teman gak..untuk memberi pengajaran...dan mengambil pengajaran..:)

i.am.me said...

syahir: haha, mmg sepi abis ah tuh..hehe, memory mase kt egypt, tgk2 balik cm sesuai plak utk post ak kali nih~

khalil: hmm baiklah! tq =)

frodo: -statement anda sungguh.....-

aya: aah dak tau la juge~

aku bukan aku: haha, lupe plak kondisi anda thn lepas, xpe thn ni da berubah kan.. tahniah! (dahulu anonymous kini aku bukan aku..tahniah lg skali =P)

yen: ehy, xtau plak la yen pun..
xpe yen xpe, juz thnik of da +ve side!

UMAH: terbaekk ah kak!

SEGI: tq beb!

dr lateral: true2, tmbhn, kwn2 utk mendengar dan didengar juga!

aku bukan aku said...

perubahan itu..kadang2 baik..
dan kadang2 kureng..

ape2 pn..blja menerima..

selaku watak jahat..
''anonymous''

aku mohon maaf..
dan terimakasih..
sbb menegur..

d kala kurang matang..
bawah pengaruh 'jahat'
dn mcm2 faktor..

asif jiddan!

i.am.me said...

ooops, double personality rupenyer... bahaye2..

yup, moga setiap perubahan ade hikmahnyer tersendiri~

p/s kamu ke ananymous yg ak "t'marah" tuh?! sorri, kalu terlalu kasar~ huhu

aku bukan aku said...

haha..

ntah~

*mokcik kalu mara cmne ek?..

=p

i.am.me said...

hish!!! ni sume angkara mubin!!! grrr da sume plak pnggil ak mokcik neh!!!

sigh~~

tua sgt ke aku nih?!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.