Saturday, November 14, 2009

dari Negeri Sembilan ke Moscow

yes, akhir nyer aku berjaya!!! Aku berjaya menghasilkan "sambal gesek" mak aku. Setelah sekian lama mengidam dan berharap sambal ni turun dari langit, kini aku dapat enjoy setiap hidangan aku dengan lebih bermakna~ haha

Sambal gesek antara 1 of my fav pembuka selera, selain sambal belacan (aku bakal buat nanti2.. hehe), telur asin, keropok or ikan masin terubuk. Cara nak buat amat lah senang, yg payah ckit bahan2 tu jerla.. tapi kalu sape yang ade selamat mencuba!!
Bahan2

lesung batu (kalu xde beli la kat ikea)


ikan bilis yang mentah (make sure basuh dulu)


cili padi (jgn guna cili lain selain cili padi. Kalu xde x yah wat. padan muka)


limau purut (ley ganti ngn lemon, tp kureng kick ah...layann)


garam secukup rase (kalau ade garam kasar lg sodap)




cara

1.tumbuk dulu cili bersama garam. xyah la tumbuk sampai hancur sgt, n jangan kasar sgt)

2. kemudian masukkan ikan bilis. tumbuk3

3.last sekali perah la lemon td. siap daa~


hah, sambal gesek ni sgt sedap dimakan dengan nasi panas. And sesuai kepada sesiape yg agak2 lauk dia cam boring jer, bley la makan dengan sambal gesek ni, sure menjilat jari punyer!




p/s boley simpan dalam peti ais untuk kegunaan akan datang


12 comments:

Abir Abhar said...

thanks for the recipe!!

SEGi said...

patut ah nampak dlm peti ais..haha sambal gesek unik nama nyer

i.am.me said...

abi: hehe..sure2
SEGI: haha, berhajat utk merase? amik la..pedas wooo!!!

Syed Danial said...

wow.mcm smbal belacan tanpa belacan.bleh try nih.oh ya.bleh rasa dulu ke? :)

i.am.me said...

hehe, nanti ak post sambal belacan with belacan plak.. wait 4 it..hehe

haha, nak rase?? boley no hal, kalu muka agak2 tebal bawak ah pinggan dtg bilik amik..hihi

Syed Danial said...

hehe.dah org offer, tgk lah nnt kedtgan ku dengan pinggan :))

indamood said...

pandai dh anak omak ni masak ha..
xkan ari2 sambal gesek..hehe

-method-

i.am.me said...

sD: haha.. mmg la budak nih!
method: gilo, ado blog yo kau! haha, nak wek canno, dah itu yo den ghoti, kao ghoti x buek eh?! ko tolong makan yoh?

Syed Danial said...

oh ya.simpan lah skit kalu aku terlmbt.hehe.tak simpan pn takpe

i.am.me said...

seyes la nak ni?! hmm insyaAllah, kalu ade rezeki ade la tuh..tp quantity dia yg semmg nyer ckit ni akan makin ckit dr hari ke hari la yer.. harap maklum..hehe

ketuk je pintu, ade la tuh..huhu

sD said...

OK! :)

Razrin said...

hak3.. mesti sodap!yummmyyyy

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.