Wednesday, July 13, 2011

1st day attachment

11.7. 2011 (8.30 pm)

11 july ?!!!!! that's today!!!! OMG!!!!

haaa, tu la, sape suruh x tgk surat attachemnt tu.. x pasal2 termiss dah sehari.. Bukan apa, memang dah plan dari awal nk buat 18 aribulan, tp x ingat rupa2nya last minit dah tukar tarikh... Lepas tu, malam tu jugak gosok labcoat, gosok baju untuk nak pakai esok =.="

12.7.2011
1st day buat practical... hmm not bad! Walaupun mula2 tu mcm xde arah tuju sangat, wandering around.. and suddenly, there was a light shining on.. haha... He's name is Dr. Hayland, HO. ehy, tetiba speaking plak.... 1st advice from him, " 1st thing that you must learn is know how to make the cop" (cop for the letter). and also there's 1 MO told me, "why don't you just go home and sleep?" aiyaaa, u think i don't wanna? hehe... no lah joking.. my answer is, for the sake of experience! And guess what, after that Dr. hayland kept calling me to follow him, hari 1st dah dapat buat branula. Alhamdulillah, success, although my hand is shaking like tuuut! then he explains to me some stuff.. He even ask me to think of diagnosis for the patient! cool ain't it!!

Tapi3!!!!!! tat kala "big boss" masuk padang, sume orang jadi serius n tension.. big boss ni head of department kat situ, sangat3 strict tapi buat kerja sgt bagus! Boleh x dia tanya calculate the patient's resp. rate, aku jd blurrrrrrr... nak jaga muka punya pasal, terpaksalah buat2 kuarkan phone, bujet nak kira2.. sorang MO datang sebelah and bisik kat aku, "what are u doing??" oooh my, lagi malu! lepas tuh, bila da pukul 5, dengan sopan santun aku pun minta izin kat big boss nak balik.. tau x dia cakap ape, " NO! because u didn't came yesterday!" OMG, static jap aku... tu la padan muka3!!! huhuhuhu....

Aigoo, sekarang ni memang sangat2 realised yang study memang for the sake of exam. rasa mcm xtau pape jer...haishhh... tapi at least I learned something.. hari ni (13.7.2011) ada benda best jugak nak cerita, tp kita sambung next post la ek ;)

antara special cases yang dapat tgk:

status epilepticus
chronic heart failure
colon cancer


p/s sangat3 bersyukur ada parents yang sangat supportive, sanggup ulang alik nak anta jemput anak dia sorang ni.. T.T -i'll work harder, iAllah-

4 comments:

LynN LoLa~~ said...

macam seronok je! da blaja care nak insert branula ait. whoaa mesti best kan ko kat sane

i.am.me said...

hmm ok la, for starter..hehe.. x buat byk sgt pun... ala, i bet ko lg hebat!

Doctor on Holiday- Siti Soleha said...

attachment kat mane?
biasalah mesti dorang suruh balik je, balik tido.
kalo ikut HO, banyak belajar lagipun kalo dorang sibuk, leh tolong sama.

masa attachment banyak leh belajar kalo nak,lagipun rasa cam dah keje..hehe

kak ada gak tulis entri masa kak attachment dulu kat blog bahagian elektif. kalo rajin, singgah la :)

selamat berattachments

i.am.me said...

Kt k.pilah, n9.. Oo ye ke, interesting! Nnt bley la sy bce :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.