Sunday, July 17, 2011

2nd day: homework

Alahai, sibuk sangat sampai lupa nak update blog.. sowi kepada yang menanti... eceeeceehh. .hehe.. . hmm, sebabkan dah lama sangat, aku pun dah x ingat detail sangat pasal hari2 aku masa kat hospital tuh..hmm, aku cuba cerita apa yang aku teringat je la ye..

2nd day:

Datang awal sikit sebab nak cover kesilapan lepas (t'ponteng dengan x sengajanya pada hari pertama =P) . So macam biasa, pagi2 akan dimulakan dengan berkumpul ramai2 (ketua departmnt, doktor2, MA, nurses), bentangkan case2 malam sebelumnya.. Lepas tu semuanya cam biasalah pesakit datang dan pergi.. kalau kat jabatan A&E ni, especially kt hospital tempat aku ni, bila xda patient memang xde sorang pun, tapi bila ramai tuh, huru2 rasanya..aku yang walaupun hanya berdiri kat tepi rasa pening tengok semua orang gi sana, gi sini...

Hari tuh, ada sorang doktor ni bagi aku assignment, few questions berkaitan dengan radiology, (x-ray, CT scan, tahap radiasi..) dan dia suruh aku gi department radiology and gi tanya doktor2 kat sana.. aku yang xde kerja sangat tu pun dengan happynya berlari anak ke department tersebut... sambil2 tanya2 soalan kat doktor tuh, sempat jugak dia temu bual aku.. sampailah bila aku kata aku ni pelajar Moscow, terus ada sorang doktor ni panggil aku suruh datang kat dia... laa, rupanya dia ni senior aku.. dengan semangatnya dia pulak bagi assignment kat aku balik, suruh buat tu buat ni, and suruh tanya beberapa soklan kat doktor2 department A&E.. hmm lawak plak rasanya... yang bestnya, bila kat department radiology ni, ada ramai staff yang baik2 siap offer kalau aku nak tengok bilik tempat cuci film x-ray tuh.. tanpa lepaskan peluang aku pun masuklah.. rupa2nya, diorang ni tiap2 hari kerja dalam bilik yang totally gelap.. hmm aku yang masuk kejap ni boleh pening, xtaulah macam mana diorang boleh adapt...


Apa ek case yang best, x ingat sangat dah.. tapi yang sure ada TB(tuberculosis), MVA(motor vehicle accident)

p/s jika doktor pesan makan ubat sebanyak sekian2, atau gi wat appointment, sila lah lakukannya, sebab mostly patient yang datang adalah kerana mereka ni rasa merekalah "doktor" yang lagi hebat daripada doktor2 yang sebenar!

4 comments:

Doctor on Holiday- Siti Soleha said...

insyaallah kak akan mula bertugas bulan ni, hari selasa akan pergi induksi dan bermulalah episod digelar 'hamba hospital'..hehe

doakan kak berjaya dapat penempatan yg dikehendaki :)

i.am.me said...

Waa. Good luck k.sol!!! Sy dgr 1st 2 weeks ade tagging .. Bru tau... Hehe.. Moga dipermudahkan urusan ^^

eliana mastura said...

salam,
oh god, ur MOs and HOs are good! bestnye ade org layan kte/even give us things to do. ktorg kt A&E mati kutu. bley observe aje. doctors x bagi ktorg amek darah, etc.(klu ye pn, at our own risk)

so far kt hospital selayang, sy tnye doctor a bit, die jwb a bit

tried to be proactive, but nothing much turned out :(

i.am.me said...

alhamdulillah..i'm missing every moment when i'm in AnE departmnt..despite ade kutukan2 n kata2 berbisa, tp lantak ah..hehe.. now in medical departmnt, a bit boring la.. tp byk kali dpt amik darah =) !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

About Me..ek?!

My photo
moscow, Russia
Pelajar perubatan tahun 5, 1st Moscow State Medical University (MSMU), Rusia. Anak jati Negeri Sembilan. Masih lagi belajar dan belajar dan belajar dari kehidupan ni.